Διάχυτη είναι η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας λόγω της αύξησης κρουσμάτων στη χώρα, με την κυβέρνηση να θέτει, εκτός της Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες της Αχαΐας και της Εύβοια σε καθεστώς «σκληρού» lockdown, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται και τα lockdown επιστρέφουν στις ζωές μας, ο κορωνοϊός «ρίχνει» ακόμα έναν σύμμαχο στη μάχη.
Πρόκειται για την κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις επόμενες μέρες, φέρνοντας μαζί της χιόνια και πολικό ψύχος. Η «Μήδεια» αναμένεται να βάλει τη χώρα στην κατάψυξη και αυτό αναπόφευκτα θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κλείνονται σε εσωτερικούς χώρους.
Χθες ο ΕΔΟΥ ανακοίνωσε 1.410 κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 293 διασωληνωμένους και 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Σε καθολικό lockdown Αχαΐα και Εύβοια
Όλα αυτά, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σε καθολικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα, Σάββατο, το πρωί στις 06:00 οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην της Σκύρου).
Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει σήμερα 95 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα. Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.
Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη παρά τα 128 κρούσματα της Παρασκευής, με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν -προς το παρόν- από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.
Οι μεταλλάξεις προκαλούν τρόμο
«Πονοκέφαλος» επικρατεί στους ειδικούς και για τις μεταλλάξεις του φονικού ιού.
«Με την ευκαιρία των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους μέσω του αερολύματος, γίνεται αρκετή συζήτηση αυτές τις ημέρες για τη σωστή χρήση της μάσκας που αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας για όλους μας» είπε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, εξήγησε πως «από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στο βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, εξίσου όμως στα παιδιά και στους ενήλικες».
«Δεν υπάρχει καμία αίσθηση, όπως αρχικά είχε υποτεθεί, αυτό έφυγε από τη μέση, διευκρινίστηκε, ότι είναι ακριβώς εξίσου η μεταδοτικότητα αυξάνεται στα παιδιά και στους ενήλικες. Πρόσφατα μάλιστα, προχτές, στο Lancet βγήκε μια δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνέκριναν την νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Θυμίζω ότι στο δεύτερο επιδημικό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 90% των κρουσμάτων αφορούσε στο μεταλλαγμένο στέλεχος, στο βρετανικό».
«Η μελέτη, λοιπόν, αυτή έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό κύμα, είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται, λοιπόν, από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται και η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος» κατέληξε.
H κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170.244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.