Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας ασκεί ο Γιάννης Πρωτούλης του ΚΚΕ, υιοθετώντας πλήρως την άποψη των γιατρών ότι «τα μέτρα μεγαλύτερου ή μικρότερου εγκλεισμού, αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Yγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα».
Ζητά να υπάρξει άμεσα κατάργηση της πατέντας για το εμβόλιο, πρόσβαση και προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών.
Επαναλαμβάνει δε το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενώ καταγγέλει την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των εργασιακών χώρων στο έλεος του κοροναϊού, προς όφελος του κεφαλαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να καλέσει η κυβέρνηση εργοδότες που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους, αν το επιθυμούν, να μπουν σε πλατφόρμα για δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παίζει ένα ιδιότυπο ακορντεόν»
Ειδικότερα, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο CNN Greece αναφέρει ότι «με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των νέων μέτρων εγκλεισμού, υπήρξε παρέμβαση, με επείγουσα ανοιχτή επιστολή των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας μέσω της ομοσπονδίας τους.»
» Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα μεγαλύτερου ή μικρότερου εγκλεισμού, αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Yγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παίζει ένα ιδιότυπο «ακορντεόν», όπως οι ίδιοι το ονόμασαν».
Προσθέτει, μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα να υπάρξει κατάργηση της πατέντας, πρόσβαση και προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού».
Αναφέρεται επίσης στην αναγκαιότητα επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
«Ένα χρόνο μετά θυμήθηκαν τα τεστ σε χώρους εργασίας»
Ερωτηθείς για πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι στη Δυτική Αττική, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργοστασίων και χώρων δουλειάς και μπήκε πρώτη στο κόκκινο, «170.000 εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής, χωρίς μέτρα προστασίας, «παστωμένοι σαν σαρδέλες» στα λεωφορεία και τα τρένα, χωρίς μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, χωρίς άδειες με αποδοχές για τις ευπαθείς ομάδες, με εργοδοτική τρομοκρατία για να μην φανερωθούν κρούσματα και κλείσει η επιχείρηση και φυσικά χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς».
«Σε όλη αυτή την τεράστια περιοχή υπάρχουν μόνο 12 συνολικά Επιθεωρητές Εργασίας, με ένα όχημα!» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «ένα χρόνο μετά θυμήθηκε να καλέσει εργοδότες που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους, αν το επιθυμούν, να μπουν σε πλατφόρμα για δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους», ενώ «μέσα στην πανδημία ψήφισε νόμο, ο οποίος «τιμωρεί» τον εργαζόμενο που θα ασθενήσει από covid και θα χρειαστεί αναρρωτική άδεια, να αναπληρώσει τον χαμένο εργάσιμο χρόνο με απλήρωτη δουλειά».
Η κυβέρνηση «βρήκε την ευκαιρία να ετοιμάσει νομοσχέδιο για 10ωρη δουλειά, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και νέο περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων. Είναι νομοσχέδιο έτοιμο, το οποίο περιμένει τη σειρά του να ψηφιστεί μετά το νόμο Χρυσοχοίδη – Κεραμέως, που βάζει χωροφύλακες στα πανεπιστήμια και πετάει έξω δεκάδες χιλιάδες παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων» προσθέτει ο Γ. Πρωτούλης.
Πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»
Αναφορικά με το αν μπορεί να συνδυαστεί η υγειονομική ασφάλεια με τη λειτουργία της οικονομίας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Γ. Πρωτούλης υπογραμμίζει ότι «καπιταλιστική οικονομία, παραγωγή με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και προστασία της υγείας του λαού, δεν μπορούν να συνδυαστούν. Ποτέ δεν μπορούσε, ούτε θα μπορέσει. Το βλέπουμε ολοζώντανα μπροστά μας στις πιο αναπτυγμένες και προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου όλα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε την ιατρική επιστήμη και να προσαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά να αλλάξουμε την οικονομία και την κοινωνία. Η λύση είναι ο σοσιαλισμός. Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο όσο ποτέ»
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων
Απαντώντας στην κυβέρνηση η οποία χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις εστίες υπερμετάδοσης, αναφέρει ότι «όλοι πλέον καταλαβαίνουν, μετά και τις επαναλαμβανόμενες «ανεμελιές» του πρωθυπουργού, ότι στόχος είναι η καταστολή και η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων. Αν υπάρχει κάποιος που πρωτοστάτησε για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών των γιατρών και τη διεκδίκηση εφαρμογής των μέτρων αυτών παντού, δεν είναι άλλος από το ΚΚΕ. Το αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος καλής θέλησης«.
«Η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευθεί την πανδημία, τον περιορισμό της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας ως «ευκαιρία» για να περάσει αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, μέτρα περιορισμού λαϊκών ελευθεριών. Έσπασε τα μούτρα της την Πρωτομαγιά, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με το νόμο για τα πανεπιστήμια, που νόμιζε ότι -με κλειστές τις σχολές και με lockdown, με πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ- κανείς δεν θα μάθει, κανείς δεν θα αντιδράσει. Θα τα ξανασπάσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο» προσθέτει.
Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνει ότι «το ζήτημα είναι -αν γίνουν ή όποτε γίνουν- αυτές να αξιοποιηθούν από την λαό για την ισχυροποίηση της θέσης του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ».
«Το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας δεν είναι πλέον αρκετό»
Ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι στόχος του ΚΚΕ ειναι να διεξαχθεί μέχρι το καλοκαίρι το 21ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ ξεκινά με άξονα τις Θέσεις της ΚΕ, ένας «γόνιμος προβληματισμός μέσα στη δράση, μέσα στον αγώνα» και υπογραμμίζει «είναι βασική μας προτεραιότητα να βγει ο λαός μας όρθιος από αυτή τη δοκιμασία με την πανδημία. Να μην πληρώσει ξανά τη νέα καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την επιδείνωση της ζωής του».
Ερωτηθείς για «ανοίγματα του ΚΚΕ στο χώρο της Αριστεράς», απάντησε ότι «στο δρόμο της πάλης επιδιώκουμε να συμπορευτούμε με κάθε άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται με αυτή την πολιτική και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εμείς βλέπουμε μπροστά μας εργάτες, υπάλληλους, νέους και νέες, αγρότες, επαγγελματίες που καταστρέφονται, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει ο καθένας και η καθεμιά στις προηγούμενες εκλογές. Την κοινωνική συμμαχία ενάντια στους καπιταλιστές, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους που θέλουμε να συγκροτήσουμε, με αυτούς θα την κάνουμε. Το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας δεν είναι πλέον αρκετό».
«Αυτή την συσσωρευμένη πείρα τη συζητάμε με πολλούς αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα σχήματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ανένταχτους αγωνιστές. Με συνέπεια θα κάνουμε προσπάθεια αυτή η συμπόρευση με το ΚΚΕ που υπάρχει να δυναμώσει, να μην οδηγηθεί ξανά ριζοσπαστικός κόσμος σε νέες αυταπάτες, στη λογική του μικρότερου κακού, σε διλήμματα του στυλ «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», στην χρεοκοπημένη θεωρία της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, όπως κι αν ονοματίζονται, «κοινωνικής σωτηρίας», «πρώτη φορά αριστερά» κτλ.»
» Να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που πλέον, μετά την εμπειρία της πανδημίας, αποδεικνύεται ακόμη πιο αναγκαία και επίκαιρη» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Γ. Πρωτούλης.