Το είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ. Την ώρα μάλιστα που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κρατούσε (και επιδείκνυε στον τηλεοπτικό φακό) ένα φιαλίδιο, το οποίο περιείχε το φάρμακο κατά του Covid- 19, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ο κ. Τσιόδρας θα επικοινωνούσε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό καθηγητή που παρασκεύασε το φάρμακο. Ήταν, συνεπώς, ζήτημα χρόνου να κάνει ο καθηγητής κ. Τσιόδρας το τηλεφώνημα στο Τελ Αβίβ.
Σήκωσε λοιπόν το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ για το φάρμακο EXO-C24, όπως πρόχειρα ονομάστηκε. Του ζήτησε πληροφορίες, τον τρόπο δράσης του, αναφέρθηκαν στα επιστημονικά συμπεράσματα και οι δύο συμφώνησαν να αρχίσουν από κοινού κλινική έρευνα σε νοσοκομεία και στο Ισραήλ αλλά και στην Ελλάδα. Έτσι ακόμα ένα φάρμακο κατά του φονικού ιού, εισέρχεται στην υπηρεσία της νοσηλείας, σε κλινική μελέτη σε πρώτη φάση (όπως συμβαίνει με όλα τα παρόμοια φάρμακα) πριν το χορηγήσουν σε ασθενείς. Το ισραηλινό φάρμακο, όπως έμαθα, χορηγείται με εισπνοή. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη συγκέντρωση του φαρμάκου στους πνεύμονες με μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση.
***
Τι γίνεται με το φάρμακο του Τραμπ
Πάμε τώρα σε ένα άλλο φάρμακο κατά του Covid-19 για το οποίο υπήρξε μεγάλη προβολή όταν έγινε γνωστό ότι το χορηγούσαν στον Τραμπ. Μάλιστα αυτό το φάρμακο μονοκλονικών αντισωμάτων το είχαν βαφτίσει και ως «Φάρμακο Τραμπ». Τι γίνεται με αυτό; Υπήρξαν αποτελέσματα; Θεραπεύει όντως τον κορωνοϊό; Ο ΕΟΦ είχε εγκρίνει τη δοκιμή του φαρμάκου, αλλά μόνον για κλινικές μελέτες. Εάν θέλετε την εξέλιξη του φαρμάκου σας πληροφορώ ότι έχουν ήδη γίνει δύο μελέτες στη χώρα μας. Η μία έχει να κάνει με ασθενείς που έχουν ήπια έως μέτρια βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 ετών. Και η δεύτερη χορηγείται σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αποτελέσματα; Αναμένονται ακόμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φάρμακο Τραμπ (όπως ονομάζεται) χορηγείται μόνον στα αρχικά στάδια της νόσου.
***
Κάρολος: Ο εν αναμονή Βασιλιάς και το Άγιο Όρος
Θα επανέλθω στον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκιπα Κάρολο (που εκτός απροόπτου θα έλθει στην Ελλάδα για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) και να σημειώσω πως κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ. Είναι ο μακροβιότερος άμεσος διάδοχος Θρόνου στον κόσμο, έχοντας λάβει τον τίτλο του «Βασιλιά εν αναμονή» στην ηλικία των 3 ετών, όταν η μητέρα του Ελισάβετ στέφθηκε Βασίλισσα. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο επανέρχομαι….
Όταν το 2018, ήρθε στην Ελλάδα ειπώθηκε ότι το Ίδρυμά του Prince’s Trust International που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018 είχε ως στόχο να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία έως το 2023. Δεν ξέρω πόσα τελικά Ελληνόπουλα βοήθησε να βρουν εργασία, αν και το Brexit δυσκόλεψε λίγο τα πράγματα. Είπε τότε όμως ότι το Ίδρυμά του βοήθησε 83 νέους στην Ελλάδα να βρουν δουλειά. Και προανήγγειλε τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα του Διεθνούς Δικτύου για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό, του οποίου, να σημειώσω, είναι ιδρυτής.
Δεν πρέπει εξάλλου να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι από το 1994 είναι μέλος του Συλλόγου «Οι φίλοι του Αγίου Όρους» και οι περισσότεροι στο Άγιο Όρος θυμούνται πως είχε διοργανώσει έρανο για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, που είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά του 2004. Είχε ακόμα ενισχύσει οικονομικά και τα έργα αναστήλωσης της Μονής Βατοπεδίου. Το μεγαλύτερο κελί άλλωστε στο Βατοπέδι φέρει το όνομά του.
***
Μετά τη συζήτηση… απολύμαναν τη Βουλή
Η επόμενη ημέρα της συζήτησης με τους αρχηγούς των κομμάτων βρήκε τη Βουλή σε κατάσταση… απολυμάνσεως. Μπήκαν μέσα τα συνεργεία στην αίθουσα της Ολομέλειας, στο Εντευκτήριο βουλευτών, στο Περιστύλιο του Περικλέους και στα γραφεία των κομμάτων και άρχισαν να ψεκάζουν με αντισηπτικό τα πάντα. Ό,τι έβρισκαν μπροστά τους το ψέκαζαν όλο το πρωί της Παρασκευής. Η απολύμανση έγινε με εντολή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Σου λέει υπήρξε ένα έντονο τριήμερο αντιπαραθέσεων στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ήρθαν και 800 άτομα να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (βγήκαν ήδη τα αποτελέσματα για τους πρώτους 450 και βρέθηκε μόνον ένας υπάλληλος θετικός) είναι μην ψεκάσουμε με αντισηπτικό;
***
Τα αντισηπτικά κάνουν κακό στα… έπιπλα
Και μια και ο λόγος για αντισηπτικά, με πληροφορεί ο Πρόεδρος της Βουλής ότι το Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι περιόρισε, λόγω πανδημίας την κίνηση μέσα σε αυτό (απαγόρευσε τις επισκέψεις, έκλεισε γραφεία, λιγόστεψε τον αριθμό των βουλευτών που μετέχουν σε επιτροπές) τα αντισηπτικά και οι μάσκες κάνουν θραύση: «Έχουν ξεβάψει πολλά έπιπλά από τα αντισηπτικά», μου είπε, ενώ η Βουλή ετοιμάζεται να προμηθευτεί και νέες μάσκες για να τις χορηγήσει σε βουλευτές, υπαλλήλους αλλά και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
***
Η πεζογέφυρα στο Σωτηρία
Να ξέρετε ότι η Βουλή των Ελλήνων ομοφώνως αποφάσισε να χρηματοδοτήσει (με 800.000 ευρώ) την πεζογέφυρα που συνδέει τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Σωτηρία» με τη νέα πτέρυγα ΜΕΘ που έχει το Κοινοβούλιο δωρίσει στο νοσοκομείο και κατ΄επέκταση στο Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μια κλειστή πεζογέφυρα 100 μέτρων.
***
Πρώτη συζήτηση για την ηγεσία
Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει πρώτη την συζήτηση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια, αν έγινε για να προλάβει συνυποψηφιότητες, μόνο επιτυχής δεν ήταν! Κατ’ αρχήν, γιατί θύμισε στους εσωκομματικούς της αντιπάλους και συντρόφους το «περίφημο», «θα είμαι εδώ και θα περιμένω», που είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε προγενέστερη κομματική εκδήλωση – κάτι σαν… «μολών λαβέ»! Και δεύτερον, γιατί η πρόσφατη διαβεβαίωση της κυρίας Γεννηματά περί «κατά γράμματος», όπως είπε, τήρησης του καταστατικού του κόμματος, σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και του τακτικού συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, με τις διαδικασίες να ανοίγουν το Φθινόπωρο, κατέστησε σαφές ότι ούτε συνέδριο ούτε νέο πρόεδρο θα έχουμε εντός του 2021, αλλά πιθανότατα την Άνοιξη του 2022.
***
Η υπουργός Επικρατείας των Εμιράτων
Δεν θα χρησιμοποιήσω το κλασσικό κλισέ «έκλεψε την παράσταση» (καθότι τίποτα δεν έχει κλαπεί και δεν υπήρξε καμία παράσταση), ούτε βεβαίως τη λέξη «εντυπωσίασε», καθότι η Reem Al Hashimi υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (η ομόλογος δηλαδή του ημέτερου Γιώργου Γεραπετρίτη) μετείχε στο Philia Forum των Αθηνών εκπροσωπώντας την χώρα της με εξαιρετική επιτυχία. Ήταν μια κομψή και συνάμα σοβαρή παρουσία, όπως πολλοί σημείωσαν: «Μακριά από τα στερεότυπα που έχουμε στη Δύση για τον ρόλο της γυναίκας στις αραβικές χώρες η υπουργός των ΗΑΕ, φορώντας ισλαμική μαντίλα και κομψό σκούρο φόρεμα (όπως και μάσκα λόγω κορωνοϊού φυσικά) έστειλε το μήνυμα για τις αλλαγές που συντελούνται σε όλο τον αραβικό κόσμο σε επίπεδο κοινωνίας».
***
Μαθαίνω ότι η υπουργός R. Al Hashimi έχει σπουδάσει σε φημισμένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά είναι και μητέρα τριών παιδιών: «Με την Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, ενόψει του #PhiliaForum. Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε κοινό όραμα ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή» έγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο twitter μετά τη συνάντηση μαζί της.
***
Ελλην. αλλά πάντα Ευρωπαίος
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar, 8 στους 10 Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον τους. Σε ποσοστό 65% οι πολίτες στην Ελλάδα θεωρούν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι η κυρίαρχη αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα επίσης 65% των Ελλήνων δηλώνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Συν τοις άλλοις το 72% πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και στο 50% βρίσκεται η θετική άποψη των πολιτών για την ΕΕ – για πρώτη φορά μετά το 2007
Να σημειωθεί ότι η έρευνα παρουσίασε αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Στην Ελλάδα οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%. Τέλος, τα δυσάρεστα: περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι: το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους.