Ραβιόλι γεμιστό με μπαρμπούνι και σάλτσα σαβόρο

Ενα θαυμάσιο πιάτο που χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο – αξίζει τον κόπο.

 

Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 30′ Μαγείρεμα περίπου 40′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τα ραβιόλι

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά

1 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

3 μεγάλα μπαρμπούνια καθαρισμένα, φιλεταρισμένα, σε 6 κομμάτια το καθένα, αλατισμένα

Για τη σάλτσα του σαβόρο

4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, χωρίς φλούδα και σπόρους, περασμένες από το μπλέντερ

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

1 πιπεριά τσίλι

Ξίδι λευκό (κατά προτίμηση μπαλσάμικο)

2 κλωναράκια δεντρολίβανο

120 – 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα ραβιόλι ως εξής: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα. Σπάμε εκεί τα αβγά, το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά. Θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα σαβόρο: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά τσίλι, το ξίδι, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 30 λεπτά.

Συνεχίζουμε με τα ραβιόλι: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε καλά και τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα είτε με έναν πλάστη ή, αν έχουμε μηχανή των ζυμαρικών, τις περνάμε 3 – 4 φορές την καθεμιά, έτσι ώστε να γίνουν λεπτές κι ελαστικές λωρίδες φύλλου. Τοποθετούμε τις μισές λωρίδες του φύλλου στον πάγκο μας και τοποθετούμε κομμάτια από το μπαρμπούνι, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους για να κλείσουν τα ραβιόλι. Σκεπάζουμε με δεύτερο κομμάτι φύλλου φροντίζοντας το πάνω φύλλο να αγκαλιάσει καλά τα κομμάτια του μπαρμπουνιού. Με οδοντωτό μαχαιράκι κόβουμε τετράγωνα κομμάτια που θα έχουν το καθένα στο κέντρο τη γέμιση με το μπαρμπούνι.

Αλευρώνουμε ελαφρά τα ροβιόλια και τα βράζουμε λίγα-λίγα για περίπου 3 λεπτά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν. Σερβίρουμε τρία ραβιόλι ανά πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα σαβόρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.