Οι συνεχείς προκλητικές παρεμβάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού δεν αφήνουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία και πολλά περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις (και επιδιώξεις) της Άγκυρας στο Κυπριακό.
Οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και του «φερέφωνου» του, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ αποτελούν συνέχεια μιας στρατηγικής, που εντάθηκε το τελευταίο 15θήμερο, από τουρκικής πλευράς με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτε άλλο στο Κυπριακό παρά μόνο τη λύση δύο ξεχωριστών κρατών. Και όλα αυτά ενόψει της πενταμερούς διασκέψεως, αλλά και του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.
Η Τουρκία δημιουργεί κλίμα διχοτόμησης ενόψει πενταμερούς για το Κυπριακό με προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ωσάν να θέλει να προκαταβάλει την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό ή να τις τορπιλίσει και να αρχίσει να συζητεί πλέον σε μια νέα βάση, αυτή των δύο κρατών, που δεν έχει όμως καμία σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό εδώ κα ι46 χρόνια.
Εως τώρα οι κινήσεις αυτές και (κυρίως) η ρητορική Ερντογάν δεν βρίσκουν ανταπόκριση, ούτε στις ΗΠΑ (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συζητεί καθόλου τη λύση των δύο κρατών), αλλά ούτε βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτή η προσέγγιση των ξένων (πλην Βρετανίας που ενεργοποιείται και πάλι ως εγγυήτρια δύναμη επιχειρώντας να βρει λύση με μια μέση οδό) φαίνεται πως προκάλεσε την παρέμβαση Ερντογάν προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι «εννοεί αυτά που λέει η Άγκυρα στο Κυπριακό», όπως εννοούσε αυτά που έλεγε για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ενα άλλο ζήτημα που ανησυχεί τη Λευκωσία (και συζητήθηκε διεξοδικά κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυπριακή πρωτεύουσα) είναι η καθυστέρηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να ορίσουν ακριβή ημερομηνία. Να συγκαλέσουν δηλαδή την άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση των πέντε.
Ποιος ο λόγος της καθυστέρησης; Τη στιγμή που η απεσταλμένη του ΟΗΕ είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία και τα κατεχόμενα και συζήτησε το θέμα; Μήπως παίζονται άλλα παιχνίδια, τώρα που η Άγκυρα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο επιδιώκοντας τα δύο κράτη στην Κύπρο.
Η στρατηγική για τα δύο κράτη και η καθυστέρηση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών να ορίσει ημερομηνία, θεωρούνται στη Λευκωσία ως αρνητικοί παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στο Κυπριακό.
Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρουν και τα κυπριακά ΜΜΕ (όπως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος») ανησυχεί για την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στο Κυπριακό και δεν αποκλείει μεθοδεύσεις από πλευράς Άγκυρας για κέρδη στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι για λύση του προβλήματος.
Τελευταίως οι Τούρκοι έχουν αλλάξει το τροπάριο. Δεν (πολύ) συζητούν τη δίκαιη μοιρασιά του φυσικού θαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά μόνον τη λύση με την ύπαρξη δύο κρατών.
Οπως τελευταίως έχουν και πάλι ακουστεί φωνές για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και οι φωνές αυτές ακούστηκαν μετά τον πόλεμο στο Νογκόρνο Καραμπάχ, πλην όμως ο αμερικανικός (με την εκλογή Μπαϊτεν) και ο ευρωπαϊκός παράγοντας φρενάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης.