«Δεν υπάρχει ακόμη έγκριση χωροθέτησης για τις μονάδες καύσης που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός», ανέφερε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μιλώντας σε άτυπη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το υπουργείο διερευνά την πιθανότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, αντί για τη μέθοδο της καύση, εξετάζοντας τη δυνατότητα εισαγωγής της τεχνολογίας αεροποίησης. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει. Μελετάμε το αυξημένο κόστος της αρχικής εγκατάστασης για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση», τόνισε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει τέσσερις μονάδες καύσης, που για την κατασκευή τους απαιτούνται 632 εκατ. ευρώ με 805 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει γίνει.
Σχετικά με τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που προτείνει το ΕΣΔΑ _ περί τις 40 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και άλλες 10 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) _ πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι στον προγραμματισμό για το 2021 παραμένει ο στόχος για προκήρυξη 17 εργοστασίων.
Ειδικότερα, έχουν ήδη δημοπρατηθεί οι ΜΕΑ σε Ναύπακτο, Χερσόνησο (Ηρακλείου), Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο και Κεφαλονιά. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για τις ΜΕΑ στο Αγρίνιο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και τις 2 μονάδες στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ δεσμεύεται ότι, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.
Για τις μονάδες που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής, έχει προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, καθώς οι προκλήσεις και τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων για την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιες.