Προετοιμασία 10΄Μαγείρεμα 20΄
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 ½ κιλό μεγάλες γαρίδες (προτιμότερο φρέσκιες)
4 σκελίδες σκόρδου κομμένες κάθετα σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. ζωμός γαρίδας
6 στήμονες σαφράν
ελάχιστη φέτα (20 γρ.) τριμμένη
4 λεπτές (0,5 εκ.) φέτες μανούρι
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
100 ml ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το εντεράκι τους με ένα λεπτό μαχαιράκι. Δεν πετάμε τα κελύφη. Τα βάζουμε στη φωτιά με 300 ml νερό και 6 στήμονες σαφράν και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το μισό νερό και να μείνει ένας ζωμός 150 ml περίπου.
Σε μια αντικολλητική ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Δεν πρέπει να τις αφήσουμε περισσότερο γιατί θα στεγνώσουν. Αφαιρούμε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε το σκόρδο το οποίο σωτάρουμε επίσης για ελάχιστο χρόνο να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό, την τριμμένη φέτα, την πάπρικα, το μπούκοβο και το αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να λειώσει η φέτα (να μην υπάρχουν σβώλοι). Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Περνάμε τις φέτες του μανουριού στο γκριλ ή σε ένα τηγάνι-γκριλιέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Βάζουμε 4-5 γαρίδες σε κάθε πιάτο και μια φέτα μανούρι. Μοιράζουμε τη σάλτσα στα 4 πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.