Επιβεβλημένη απόφαση, αλλά και το μεγαλύτερο ίσως πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κατά τον ενάμισι χρόνο παραμονής στην εξουσία, είναι το γενικό απαγορευτικό στην Αττική, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης.
Τις προηγούμενες ημέρες τα στοιχεία από την επιδημιολογική εξέλιξη είχαν προξενήσει ανησυχία και αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Παρατηρήθηκαν ωστόσο σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνιακή διαχείριση, συγκεχυμένα μηνύματα εκπέμφθηκαν και εν πολλοίς διαπιστώθηκε ότι το μερικό απαγορευτικό της προηγούμενης περιόδου δεν τηρήθηκε και δεν απέδωσε.
Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, της κατακόρυφης αύξησης των νοσηλειών, των διαπιστώσεων της επιδημιολογικής έκρηξης από τις μετρήσεις στα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, των μεταλλάξεων και των στοιχείων από την αύξηση των κρουσμάτων και σε εκπαιδευτικές δομές, η απόφαση για το κλείσιμο της αγοράς και των σχολείων ήταν μονόδρομος.
Στην κόψη του ξυραφιού
Συνέπεσαν δε όλα αυτά με τις επικοινωνιακές αστοχίες των τελευταίων ημερών, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα αρκετά προβληματικό πεδίο, που κατέστησε σαφές ότι η διαχείριση της πανδημική κρίσης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Υπό αυτό το πρίσμα, επισημάνθηκε ότι μία ανεξέλεγκτη έκρηξη της πανδημίας στη συγκεκριμένη συγκυρία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία από κάθε άποψη.
Παρά ταύτα, είναι σαφές ότι οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται και κρίνονται σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τον προηγούμενο Μάρτιο, η διαχείριση της κρίσης είναι πλέον αντικείμενο διαρκούς κριτικής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σπεύδουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία. Ήταν χαρακτηριστικό ότι οι χθεσινές αποφάσεις αντιμετωπίστηκαν από την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση ως αποτέλεσμα προηγούμενων αστοχιών και φανερώθηκε έτσι ότι η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική.
Υπό αυτήν την έννοια, η επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού ήταν μία απόφαση που κρίθηκε ότι θα έχει και γενικότερη επίδραση. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, όπου καθημερινώς γιατροί, στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούσαν δημοσίως για τι θα ανοίξει και πότε, προκαλώντας σύγχυση και τελικά δυσχεραίνοντας την τήρηση των μέτρων, η οριζόντια απόφαση για ολικό lockdown στην επιβαρυμένη περιφέρεια Αττικής, θέτει προς το παρόν τουλάχιστον, τέρμα σε αυτές τις συζητήσεις.
Η εξειδίκευση των μέτρων
Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τους συναρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Εργασίας, Άννα Στρατινάκη και τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη.
Με βάση τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις, από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αττική και τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως.
Αναμένεται επίσης να ανασταλεί η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής και των ΚΤΕΟ. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων και καταστήματα τροφίμων.
Η τηλεργασία αναμένεται να οριστεί ως υποχρεωτική σε ποσοστό 50%, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας διατηρείται στις 21:00 για τις καθημερινές και στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα συνεχιστεί η λειτουργία με το ισχύον καθεστώς.
Κλειδί ο εμβολιασμός
Το απαγορευτικό έχει ανακοινωθεί ότι σε πρώτη φάση θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όμως οι αποφάσεις για την άρση του και τον χρόνο στον οποίο θα γίνει, αναμένεται ότι θα είναι η καθοριστική παράμετρος για την συνέχεια. Ως προς αυτό, καθοριστικής σημασίας διαδικασία θα είναι ο εμβολιασμός και η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος των ευπαθών ομάδων στο επόμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτό είναι το διάστημα που θα ορίσει την εξέλιξη, καθώς προεξοφλείται ότι η κόπωση των πολιτών, θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την τήρηση αυστηρών και οριζόντιων μέτρων μόλις βελτιωθεί ο καιρός, και πολύ δε περισσότερο όσο θα πλησιάζει το Πάσχα και το καλοκαίρι.