Θεωρώ πως, ως παλιό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ως πολίτης που ανδρώθηκα μέσα στο μεταπολιτευτικό φοιτητικό κίνημα, δεν έχω το δικαίωμα να σωπαίνω. Να μην παίρνω θέση για το προς ψήφιση Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας.
Σαφώς, η βία, τα ναρκωτικά, ο εμπρησμός, η βεβήλωση και η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, οι παραβατικές συμπεριφορές και η ανομία δεν έχουν θέση μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους είναι καταδικαστέες και ποινικώς κολάσιμες. Η νομοθεσία είναι σαφής και ο προσφάτως θεσπισθείς νόμος (4623 / Αύγ. 2019) υπεραρκετός.
Σύμφωνα και με το αναθεωρημένο, τον Νοέμβριο του 2019 Σύνταγμα, η παράγρ. 5 του άρθρου 16 κατοχυρώνει την πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Επομένως, οι εκλεγμένες Πανεπιστημιακές αρχές είναι εκείνες που έχουν την εξουσία, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, να προλάβουν ή να πατάξουν τις όποιες έκνομες ενέργειες εντός των ΑΕΙ.
Άρα, οποιοσδήποτε νέος νόμος που προβλέπει τη δημιουργία ένστολου αστυνομικού σώματος για την προστασία των ΑΕΙ είναι περιττός. Ενώ επί της ουσίας δεν θα λύσει κανένα επιπλέον πρόβλημα, θα δημιουργήσει απρόβλεπτες ενδοπανεπιστημιακές εντάσεις. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που σε καμία ευρωπαϊκή χώρα (πλην Τουρκίας – αν θεωρείται ευρωπαϊκή…) δεν υπάρχει αντίστοιχη αστυνομική δύναμη.
Εάν πράγματι η Πολιτεία θέλει να ξεριζώσει, εν έτει 2021, το φαινόμενο του βανδαλισμού εντός των χώρων εκπαίδευσης – και όχι μόνο – έχει την επιλογή να αναπροσαρμόσει τη στόχευση της παιδείας και να δημιουργήσει πολίτες που θα σέβονται το Δημοκρατικό Πολίτευμα, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και, βεβαίως, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και σ’ αυτό οι πρώτοι που οφείλουν να διδάξουν με το παράδειγμά τους είναι οι ταγοί της κοινωνίας μας.
Ο Άκης Γεροντόπουλος υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας και τη διετία 1978-1980 μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής – Βουλευτής και Υφυπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ.