Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, με τα μάτια των δύο χωρών, Κύπρου και Ελλάδος, να είναι στραμμένα σε δύο γεγονότα που θα λάβουν χώρα εντός του Μαρτίου: την άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων του νησιού και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδος, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25-26 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η δε Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση φιλίας προς την ΕΕ και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ναρκοπέδια και διλήμματα
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εμφατικά από τη Μεγαλόνησο ότι η Αθήνα βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας και ότι στηρίζει το πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προβλέπουν τα σχετικά κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, συνοδευόμενης από την πλήρη και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο δρόμος προς την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (που είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου) μοιάζει με ναρκοπέδιο και τα διλήμματα θα αναδειχθούν καίρια.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός αλλά και ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά οποιασδήποτε συζήτησης περί λύσεως δύο κρατών που προωθεί η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το σημείο η Αθήνα και η Λευκωσία θα έχουν ως συμπαραστάτη σίγουρα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε Ήδη όμως, η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να παίζει το παιχνίδι του εποικοδομητικού συνομιλητή, καθώς ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε μόλις προχθές ότι θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει και τη λύση της συνομοσπονδίας.
Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που φέρεται εσχάτως να προωθεί η Λευκωσία. Η απάντηση αποκτά κρίσιμη σημασίας διότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, επί του οποίου κυκλοφορούν και πολλές ιδέες εκ μέρους του Λονδίνου, αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας στις συζητήσεις της άτυπης πενταμερούς διασκέψεως που θα πραγματοποιηθεί είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη.