Πέθανε ο Ζαν Κλοντ Καριέρ

Ενας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σεναριογράφους και στενός συνεργάτης του Λουίς Μπουνιουέλ

Στα 89 του χρόνια απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Κλοντ Καριέρ, ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980, ενεργός όμως ως τις μέρες μας. Ο Καριέρ ήταν γνωστός, κυρίως, από τη συνεργασία του με τον Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ η οποίa άρχισε με το «Ημερολόγιο μιας καμαριέρας». Επόμενή τους ταινία ήταν η «Ωραία της ημέρας».

Εξάλλου ο Ζ.Κ. Καριέρ υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για το Οσκαρ σεναρίου, εκ των οποίων δύο ήταν για ταινίες του Μπουνιουέλ: «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» και «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Η τρίτη του υποψηφιότητα ήταν για την μεταφορά στο σινεμά του μυθιστορήματος του Μίλαν Κούντερα  «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» από τον Αμερικανό Φίλιπ Κάουφμαν.

Είχε επίσης σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, εκ των οποίων η πρώτη «Heureux anniversaire» (1962) την οποία γύρισε μαζί με τον Πιέρ Ετέξ, απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας.

Ο Καριέρ που γεννήθηκε στη ν Κολομπιέρ Σουρ Ομπρ στο Ερόλ της Γαλλίας, ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων, κόμιξ  και θεατρικών έργων.

Στο πλευρό του σπουδαίου Ετέξ, καθώς επίσης και του ανταγωνιστή του, Ζακ Τατί, ο Καριέρ έκανε τα πρώτα βήματα της κινηματογραφικής καριέρας του η οποία θα εμπλουτιζόταν με πολύ σημαντικά ονόματα του σινεμά, από τον Λουί Μαλ («Ο Μιλού τον Μάη») και τον Μίλος Φόρμαν («Βαλμόν»), μέχρι τον Φόλκερ Σλέντορφ («Ενας έρωτας του Σουάν», «Το ταμπούρλο»), τον Μάρκο Φερέρι («Λίζα», «Μαξ αγάπη μου»), τον Αντρέι Βάιντα («Δαντών»¨)  και τον Ζαν Λικ Γκοντάρ («Το πάθος», «Ο σώζων εαυτόν σωθείτο»).

Μια από τις τελευταίες δουλειές του Ζ. Κ. Καριέρ  ήταν το δράμα του Τζούλιαν Σνάμπελ «Στην πύλη της αιωνιότητας» (2018) όπου ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύθηκε τον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Το 2015 απονεμήθηκε στον Καριέρ ένα ειδικό Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.