Η εικόνα της Αττικής δείχνει να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα με τα κρούσματα να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, τα νοσοκομεία να πιέζονται περισσότερο κάθε μέρα που περνάει και τα λήμματα να δείχνουν τρομακτική αύξηση.
Η Αττική βρίσκεται στον προθάλαμο του τρίτου κύματος της φονικής πανδημίας, μιας και φαίνεται να «σπάει» κάθε φράγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί μιλούν ακόμη και για την ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown 3 εβδομάδων.
Ενδεικτικά είναι ότι και σήμερα, η Αττική κατέγραψε περίπου τις μισές από τις 638 μολύνσεις. Ανησυχητικά είναι και πάλι τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τις διαθέσιμες κλίνες covid και σε κλινικές και στις μονάδες στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Στο μικροσκόπιο η Αττική
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του MEGA, τα δεδομένα για την Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση ξορκίζουν ένα νέο γενικευμένο lockdown, καθώς κάθε μήνας του στοιχίζει 3 δισ. στο κράτος.
Ωστόσο η πολύ μεγάλη ανησυχία που δημιουργεί η κατάσταση στην Αττική, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια τέτοια, καταστροφική για την οικονομία της χώρας μας απόφαση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η εφαρμογή της τελευταίας δέσμης μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Μάλιστα, αυτό θα συνεχιστεί για τον επόμενο 1,5 μήνα.
Το γενικευμένο lockdown είναι στο τραπέζι, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν το αποκλείει, και μάλιστα αυτό θα γίνει ακαριαία.
Δραματική αύξηση της διασποράς του ιού και 100.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα
Την ίδια στιγμή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς ο κ. Θωμαίδης ερωτήθηκε σχετικά κι ανέφερε πως: «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη» σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο» διευκρίνισε.
Αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση.