Γραμμή άμυνας στην τουρκική επιδίωξη για δύο κράτη στην Κύπρο είναι η προσήλωση στο συμπεφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν σήμερα από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης όπου συζήτησαν τον συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της πενταμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το Μάρτιο.
Μόνη βιώσιμη λύση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του.
«Δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου, εμμένοντας στη θέση των δύο κρατών που απορρίπτει όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ΕΕ και ο ΟΗΕ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με το Νίκο Αναστασιάδη.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα Ελλάδας και Κύπρου να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Υπήρξε δε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πάντως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις συνομιλίες και συζήτησαν όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
«Επιδιώκουμε να δούμε μια Τουρκία η οποία να αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να ξέρουμε ότι η ΕΕ θα δείξει επιβαλλόμενη αλληλεγγύη στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξη της Αθήνας και για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές.
Θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας
Μάλιστα αναφέρθηκαν και στα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με Αίγυπτο και Ισραήλ με το Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει ότι «τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα χαρακτηρίζει «σχήματα ειρήνης».
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με συγκρατημένη αισιοδοξία και μηδενική αφέλεια.
«Θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας για να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στις συμφωνίες που έκανε για την ΑΟΖ με άλλα κράτη, ότι η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η καλή γειτονία μπορεί να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα.
Θάλασσα ειρήνης – Συνεχίζουμε τις διερευνητικές
Από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή».