Κόνραντ Αντενάουερ : Ο πατριάρχης των καγκελαρίων

Πριν από 75 χρόνια ο γενάρχης του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, αναλάμβανε τα ηνία της ηγεσίας του.

Ανδρώθηκε στην αυτοκρατορία του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, έζησε στη δημοκρατία της Βαϊμάρης και το Γ΄ Ράιχ, κυβέρνησε την Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Ο Κόνραντ Αντενάουερ (1876-1967) υπήρξε μείζων προσωπικότητα της πρώιμης μεταπολεμικής Ευρώπης, δημιουργός μιας εύρωστης κοινωνικά και οικονομικά χώρας, οραματιστής της γαλλογερμανικής συνεννόησης, ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ολα αυτά, μάλιστα, στον δεύτερο πολιτικό βίο του, τον οποίο ξεκίνησε σε ηλικία 70 ετών, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν από 75 χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 1946, ο Αντενάουερ ανέλαβε ουσιαστικά την ηγεσία της νεότευκτης Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), την οποία θα οδηγούσε στη νίκη στις εκλογές του 1949.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Μάρκος Καρασαρίνης σκιαγραφεί τον πολιτικό βίο του «Der Alte» («o γηραιός»), όπως ήταν γνωστός ο γερμανός πολιτικός, την παραμονή του στην εξουσία έως τα 87 του χρόνια, τη διαμόρφωση του προφίλ του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ στην κατεύθυνση της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» που λίγο πολύ διατηρεί μέχρι σήμερα και την επιρροή που άσκησε στο μοντέλο διακυβέρνησης των γερμανών καγκελαρίων.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.