Οι ανθρώπινες σχέσεις τον καιρό της πανδημίας περνούν κρίση. Κλεισμένοι στα σπίτια τους εκατομμύρια πολίτες του κόσμου έχουν στερηθεί τους αγαπημένους τους φίλους, τα στέκια τους, τις βόλτες τους, τις καθημερινές τους συνήθειες.
Σε αυτή την μάχη -σε πρώτο επίπεδο με τον κοροναϊό και σε δεύτερο με την κοινωνικότητά μας- οι φίλοι είναι πρώτοι χαμένοι.
Άνθρωποι που βλέπαμε συχνά, σχέσεις που κρατούσαν χρόνια αλλά και νέες γνωριμίες θυσιάστηκαν στο βωμό της ασφάλειας, της προσωπικής και δημόσιας υγείας.
Αντίθετα φαίνεται ότι οι οικογενειακές σχέσεις κέρδισαν έδαφος. Μπορεί ο εγκλεισμός στο σπίτι να προκαλεί εντάσεις αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνος που ξαφνικά είχαμε διαθέσιμος για να περνάμε με την οικογένειά μας μας έκανε καλό.
Μπορεί η βιντεοκλήση και η τηλε-επικοινωνία να βοηθούν την κοινωνική μας ζωή αλλά η ψευδαίσθηση της κανονικότητας μας ξεπέρασε γρήγορα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Focus Bari, που εστίασε σε όλα τα είδη των ανθρωπίνων σχέσεων (οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, κοινωνικές) και πώς αυτές επηρεάστηκαν στη χώρα μας την τελευταία χρονιά, ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας φαίνεται να είναι η οικογένεια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.623 ατόμων άνω των 16 ετών στις 26-28 Ιανουαρίου
Η έρευνα δείχνει ότι:
- Ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τις σχέσεις τους αυτήν την περίοδο εντοπίζεται σε επίπεδο «μέτριο προς αρκετά καλό», με τις οικογενειακές σχέσεις να βαθμολογούνται με 7,6/10 και τις φιλικές 7,5/10, ενώ αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης από τις ερωτικές (6,5), τις επαγγελματικές (6,8) και τις κοινωνικές σχέσεις (6,9).
- Ο βαθμός ικανοποίησης και η σημαντικότητα των μεμονωμένων ειδών σχέσεων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και την φάση ζωής, καθώς οι ερωτικές σχέσεις αφορούν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, ενώ οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές τις ηλικίες άνω των 35 ετών.
- Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (64%) δηλώνουν ότι, λόγω της πανδημίας και των συνθηκών της, τουλάχιστον ένα είδος σχέσεών τους χειροτέρεψε, ενώ το 53% αισθάνονται ότι τουλάχιστον ένα άλλο είδος σχέσεων καλυτέρευσε.
- Τα υπόλοιπα είδη σχέσεων – φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές – επίσης φαίνεται ότι έχουν χειροτερέψει οριακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
- Οι λόγοι βελτίωσης όσων σχέσεων έχουν βελτιωθεί είναι ο περισσότερος κοινός ποιοτικός χρόνος, οι κοινές δραστηριότητες, η καλύτερη επικοινωνία, η αυξημένη ενσυναίσθηση, η κατανόηση και αλληλοστήριξη.
- Αντίθετα, οι λόγοι που οι σχέσεις έχουν χειροτερέψει, είναι η αραιή και ελλιπής επικοινωνία, ο περιορισμένος κοινός χρόνος και δραστηριότητες, η απομάκρυνση έως και αδιαφορία, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.