Σε λιγότερο από 48 ώρες ξεκινά η μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας αλλά χωρίς τα κουράγια και τις αντοχές που είχε η κοινωνία πριν από μερικούς μήνες όταν αντίκρισε για πρώτη φορά το φονικό πρόσωπο του ιού.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, και ενώ ο ιός συνεχίζει μεταλλαγμένος την πολιορκία, οι φήμες προπορεύονται από τον θάνατο που σκορπίζει και λυγίζει τις τελευταίες αντιστάσεις των πολιορκημένων. Θα κλείσουμε πάλι τα μαγαζιά μας; Θα γυρίσουν πάλι τα παιδιά στο σπίτι και στην τηλεκπαίδευση; Θα ξανακατεβάσουμε τα ρολά στα καταστήματα; Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή; Θα μας δώσουν επίδομα τον επόμενο μήνα, θα ξαναζήσουμε με 500 ευρώ το μήνα;
Η κούραση και για πολλούς η απόγνωση είναι μεγάλες, όμως αυτές είναι παράμετροι που δεν υπολογίζει ο ιός που έχει εξαπολύσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του σε όλη την επικράτεια. Ο χάρτης ξανακοκκινίζει σε πιο επικίνδυνη μορφή πλέον ενώ ο τρόπος και η βαρύτητα της διασποράς τού ιού δεν υπακούει σε προκαθορισμένα μοντέλα και ενεργοποιεί εξαγγελίες γενικευμένων μέτρων που δρουν σαν αντιβιοτικά σκοτώνοντας και την καλή μαγιά του οργανισμού, στην περίπτωσή μας τους ελάχιστους πυλώνες της οικονομίας από τους οποίους εξαρτάται ένα από τα πιο παραγωγικά κομμάτια του πληθυσμού.
Μικρότερος ενθουσιασμός
Με μικρότερο ενθουσιασμό και μεγαλύτερη κούραση, σε λιγότερο από 48 ώρες από τώρα, οι γιατροί στα νοσοκομεία θα εισέλθουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας καθώς ήδη ο τοξικός άνεμος του αόρατου θανάτου έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στους διαδρόμους και στους θαλάμους των ΜΕΘ ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα κληθεί να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες των καθυστερημένων Αλκυονίδων και να μείνει σπίτι του, εφόσον οι κυβερνώντες αποφασίσουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.
Πολλά πράγματα δεν έγιναν καλά και ο πυρετός των κρουσμάτων ανέβηκε πολύ γρήγορα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και τόσες άλλες περιοχές που δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν αντισώματα. Την Πέμπτη τα κρούσματα του κορωνοϊού μετρήθηκαν σε 532. Στο κέντρο της πόλης, ήταν 129, στα δυτικά προάστια 101, στα νότια 80.
Τα σημάδια
Επιστήμονες όπως ο Νίκος Θωμαΐδης που είναι καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχαν εγκαίρως δει την επικίνδυνη διασάλευση στην ισορροπία των λυμάτων και τον αιφνίδιο εμπλουτισμό του με ιικό φορτίο. «Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση», θα πει ο ίδιος. «Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας. Δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση».
Η απόφαση για την Θεσσαλονίκη πάρθηκε την Πέμπτη και η πόλη φαίνεται να εισέρχεται στο κόκκινο. Την ίδια μέρα παρουσίασε 87 νέα κρούσματα. Είχε παρατηρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 50%.
Η κατάσταση γίνεται κάθε ώρα και πιο δύσκολη και η πίεση δημιουργεί αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα σε εκείνους που έχουν επωμιστεί το βάρος της προστασίας της δημόσιας Υγείας και της παροχής συμβουλών στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου φτάνουν εισηγήσεις για αύξηση της λίστας με τις κόκκινες περιοχές, κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου, αλλά και λήψη έκτακτων μέτρων για το Σαββατοκύριακο με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Υπάρχουν μέτρα
Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, όταν ρωτήθηκε για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σημείωσε πως «τα μέτρα που υπάρχουν, κι αυτά που θα προταθούν αύριο πρέπει να τηρηθούν, η κίνηση στους δρόμους δεν συνάδει με μέτρα lockdown. Υπάρχουν μέτρα και πρέπει να τα τηρήσουμε. Από την άλλη, να μην στραγγαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι εμβολιασμοί προχωρούν αρκετά ικανοποιητικά».
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα την κινητικότητα του ιού, εισηγούνται την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το Σαββατοκύριακο στην Αττική προκειμένου να περιορίσουν το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται καθημερινά στους δρόμους και τον συνωστισμό που φαίνεται ότι θα ευνοήσει και ο καλός καιρός.
Το αν οι εισηγήσεις θα αφορούν την εφαρμογή του αυστηρού μέτρου μόνο στην Αττική μένει να φανεί, καθώς τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στη λίστα των κόκκινων περιοχών, υψηλού κινδύνου, εντάσσονται Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Το στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι ειδικοί είναι η Θεσσαλονίκη να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Θέλουν, δηλαδή, να πάρουν όλα τα μέτρα εμπροσθοβαρώς, ακόμη και αυστηρότερα απ’ όσο πιθανώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να προλάβουν τον ιό.
Απόφαση
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό για τρίτη συνεχή ημέρα και τον αριθμό των διασωληνωμένων να παίρνει την ανιούσα επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των ειδικών για νέα έξαρση της πανδημίας και αύξηση της πίεσης στο ήδη καταπονημένο ΕΣΥ, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται την λήψη πιο αυστηρών μέτρων όσο το δυνατόν πιο νωρίς, για τη δημιουργία αναχωμάτων στην διασπορά της πανδημίας.
Το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων, όλων των βαθμίδων και η λειτουργία των καταστημάτων μόνο με click away είναι προτάσεις που υιοθετούν όλο και περισσότεροι, ενώ υπάρχουν και οι πιο δραστικές προτάσεις για επιβολή αυστηρού ολικού lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες, ώστε ο ιός να αναχαιτιστεί.
Καραντίνα
Στην ακραία πρόταση για επιβολή αυστηρής καραντίνας η κυβέρνηση φέρεται να αντιστέκεται φοβούμενη τις συνέπειες στην οικονομία και την ψυχολογία της κοινωνίας, αλλά και της αγοράς.
Κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι και το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων με την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως να τονίζει μιλώντας στο MEGA ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία σχετική εισήγηση και να προεξοφλεί ότι τη Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν όπως ισχύει.
Ωστόσο την ίδια ώρα επιδημιολόγοι επιμένουν ότι το ζήτημα των σχολείων παραμένει ανοιχτό και θα τεθεί στην Επιτροπή.
Τα πιθανά μέτρα
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:
Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπου το «απαγορευτικό» είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα.
Η τροποποίηση ωραρίου καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίτερα.
Η λειτουργία του λιανεμπορίου αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.
Ο περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ «κόκκινων» Δήμων, κάτι που δεν αναμένεται να εξεταστεί, όμως, για το λεκανοπέδιο.
Η επέκταση του μέτρου για την τηλεργασία.