Προετοιμασία-παρασκευή 35΄, Ψήσιμο 30′

 

ΥΛΙΚΑ  (για 8-10 μερίδες)

2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για την ταρτιέρα

1 πράσο κομμένο κατά μήκος στα δύο και μετά σε λεπτές φέτες

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

4 κ.σ. μάραθος ψιλοκομμένος

1 αβγό

150 ml κρέμα γάλακτος

1 συσκευασία έτοιμο φύλλο κουρού

200 γρ. φέτα μαλακή

1-2 κ.σ. κουκουνάρι

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το πράσο, το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις να μαραθεί και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο μείγμα τον άνηθο και τον μάραθο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C

Χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αβγοδάρτη, το αβγό και την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το μείγμα στο σπανάκι. Συμπληρώνουμε αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Λαδώνουμε λίγο μια ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ. Απλώνουμε προσεκτικά το φύλλο στην ταρτιέρα. Θέλουμε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προεξέχει λίγο. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και τυλίγουμε τις άκρες γύρω-γύρω. Σπάμε, με τα χέρια, τη φέτα σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε πάνω στην τάρτα, πιέζοντας λίγο να χωθούν μέσα στη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.