Mόλις ένα κρούσμα. Νεαρός φύλακας ασφαλείας σε ξενοδοχείο καραντίνας στο Περθ της Αυστραλίας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό με ελαφρά συμπτώματα. Κι όμως αυτό ήταν αρκετό ώστε η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να μπει σε καθολικό lockdown.
Για ένα περιστατικό χθες, σήμερα, δυο εκατομμύρια άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, όπως αποφάσισαν οι αρχές.
Θυσία για το έθνος
Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ Μακ Γκόουαν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές τον επόμενο μήνα, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να κάνουν μια θυσία για το έθνος: «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προσωπικά για να σταματήσει η εξάπλωση στην κοινότητα».
Η ταχύτητα και η σοβαρότητα της απόκρισης μπορεί να μοιάζει αδιανόητη για την Ευρώπη, όπου πολύ μεγαλύτερες εστίες έχουν αντιμετωπιστεί με τα μισά μέτρα. Ομως για τους Αυστραλούς έχει γίνει ρουτίνα.
Ανάλογα lockdown για πολύ μικρές εστίες μολύνσεων έχουν γίνει σε Μπρίσμπεϊν και Σίδνεϊ.
Συνολικά λίγοι Αυστραλοί έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού. Λίγο περισσότεροι από 900, αριθμός που για τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί σε ημερήσιους θανάτους.
«Δεν είναι όλοι πρόθυμοι να μάθουν»
«Έχουμε έναν τρόπο να σώζουμε ζωές, να ανοίγουμε τις οικονομίες μας και να αποφεύγουμε όλον αυτό τον φόβο και την ταλαιπωρία» αναφέρει στους New York Times ο Ίαν Μακ Κέι, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Κι όμως αυτό ήταν αρκετό ώστε η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να μπει σε καθολικό lockdown, αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να μάθουν».
Η συνταγή της επιτυχίας
Είναι αλήθεια ότι η γεωγραφική απομόνωση της Αυστραλίας προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η χώρα έχει λάβει αποφασιστικά βήματα στον περιορισμό της διασποράς. Έχει περιορίσει αυστηρά τα διαπολιτειακά ταξίδια ενώ υποχρεώνει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες φθάνουν από το εξωτερικό από τον περασμένο Μάρτιο.
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τώρα να κάνουν υποχρεωτική την καραντίνα για άτομα που προέρχονται από τα «καυτά» σημεία της πανδημίας.
Εκτός αυτού, η χώρα έχει αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης επαφών ακόμη και όταν άλλες χώρες έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί από αυτό. Στην περίπτωση του Περθ είχε γίνει ήδη ιχνηλάτηση για τις επαφές του φρουρού ασφαλείας – μέχρι στιγμής είναι όλες αρνητικές- και μέχρι οι αρχές να επιβάλουν lockdown, όλες οι επαφές του έμπαιναν σε καραντίνα 14 ημερών σε κρατική εγκατάσταση.
Ταχεία αντίδραση
Το – κατά γενική ομολογία – success story της χώρας ενάντια στην πανδημία, έχει να κάνει κυρίως με την ταχεία -κι ομολογουμένως ακραία για άλλες χώρες- αντίδραση των αρχών σε μικρές εστίες.
Πριν από ένα μήνα, μια εργαζόμενη καθαριότητας σε ξενοδοχείο καραντίνας στο Μπρίσμπεϊν μολύνθηκε με την εξαιρετικά μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη του ιού.
Και πάλι οι αρχές τότε κινήθηκαν ακαριαία, ανακοινώνοντας lockdown 16 ώρες μετά τον εντοπισμό του κρούσματος. Ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος υπήρξαν τεράστιοι. Σήμερα όμως η χώρα, με εξαίρεση το Περθ, έχει ανοίξει κι επιστρέψει στην κανονικότητα.