Ενα παιδί στη Θήβα βλέπει μέσα σε λίγα 24ωρα την 16χρονη αδερφή του να πεθαίνει από τον κορωνοϊό. Ηταν η τρίτη και τελευταία φορά που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εσπευσμένα στα χέρια του πατέρα της.
Το παιδί, που την θυμάται από το πρώτο λεπτό που η μάνα την έφερε βρέφος στο σπίτι, δεν έχει χρόνο να θρηνήσει. Η μάνα βρίσκεται και η ίδια διασωληνωμένη στην Εντατική με κοροναϊό. Θετικός και ο πατέρας.
Το παιδί πίστευε ότι η αδερφή του θα ζήσει, ότι είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρει από τη μάνα του. Δεν συνέβη όμως. «Τα δάκρυά μου, στέρεψαν». Οχι όμως η αγωνία του για το αν η μάνα του θα ανοίξει ξανά τα μάτια της.
Πύκνωσαν τα σύννεφα των μεταλλάξεων πάνω από τη χώρα μας και ξεχύθηκαν σε κάθε γειτονιά και σπίτι. Και είναι φονικότερα από τους προγόνους τους. Σαν διατρητικά όπλα επιμολύνουν τον κυτταρικό ιστό του ανθρώπου, τον οικογενειακό ιστό, μία τοπική κοινωνία. Αφήνουν πίσω θρήνο και πένθος. Πύκνωσαν τα σύννεφα από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη. Ο φόβος είναι διάχυτος όχι μόνο από την ανησυχία που εξωτερίκευσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη Βουλή. «Η μετάλλαξη αν επικρατήσει τότε θα περάσουμε δύσκολες στιγμές κατά τον Μάρτιο».
Ο φόβος είναι διάχυτος στα πρόσωπα των παιδιών. Ηταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που τόσο πολλά παιδιά σχημάτιζαν ουρές για να κάνουν το τεστ κοροναϊού στην Πάτρα. Ο πόλεμος με τους μεταλλαγμένους ιούς ξεκίνησε στην Αχαΐα, που με 64 νέα κρούσματα μόνο χθες επελαύνουν στην πόλη.
«Αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα αυτή τη στιγμή είναι το κάτι άλλο. Οι συρροές κρουσμάτων κοροναϊού στην κοινότητα της πόλης είναι πολύ μεγάλες- σε καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία, μέσα στα σπίτια, μέσα στην πόλη, στα νοσοκομεία, παντού…. ». Παιδί εννιά χρονών δίνει εδώ και λίγα 24ωρα σκληρή μάχη απέναντι στον κοροναϊό. Αυτός είναι πλέον ο πόλεμος απέναντι στις μεταλλάξεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας
Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6:00 το απόγευμα και στο λεκανοπέδιο, ενώ η πιθανότητα ενός νέου κλεισίματος της αγοράς και των σχολείων βρίσκεται προ των πυλών.
Με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων να αυξάνονται εμφατικά και με την Αττική στο κόκκινο, η επιβολή ενός σκληρού λοκντάουν τύπου Μαρτίου πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά.
-Η κυβέρνηση περιμένει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ενώ κρίσιμα είναι τα στοιχεία του επόμενου 48ωρου.Σημερα είχαμε 1151 νεα κρούσματα ,246 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ενώ 27 έχασαν την ζωη τους.
Η κατάσταση στην Αττική
Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.
Αναλυτικά ανέφερε:
- Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
- Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
- Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
- Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
- Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
7 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.
Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.
Αυξητική τάση στις νοσηλείες
Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.
Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%
Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».
Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.
Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού
Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».
Κοροναϊός και παιδιά
«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.
Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σε ποιες περιοχές επικρατεί η παραλλαγή του ιού
Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.
Μέτρα τώρα
Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κοροναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Στο τραπέζι όλα τα μέτρα
Προ των πυλών βρίσκεται η Αττική για νέα αυστηρότερα μέτρα, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Εκτός μάλιστα από τον τετραψήφιο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χτες, τα νέα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς υπολογίζεται πως το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 50%.
Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία, καθώς εκτός από τα κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες προκύπτει και αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Χρυσοχοΐδης: Ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από 6μ.μ.
Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως δεν απέκλεισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, ο οποίος τόνισε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα στην Αττική, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».
Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.