«Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θέλει να διαμεσολαβήσει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο και τις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η υπουργός Άμυνας προσπαθεί να εκτονώσει τη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, και εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλική απέναντι στον Τούρκο ομόλογό της».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «στα τέλη Ιανουαρίου οι δύο χώρες άρχισαν πάλι τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαν διακοπεί στο παρελθόν. Η επίσκεψη Ακάρ στο Βερολίνο αξιολογείται ως μέρος των τουρκικών προσπαθειών να βελτιωθούν οι σχέσεις με εταίρους του ΝΑΤΟ που είχαν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και η Κραμπ-Κάρενμπαουερ έδειξε έντονο ενδιαφέρον να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια».
Παράλληλα η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει την κριτική της αντιπολίτευσης στο Βερολίνο: «Οι Πράσινοι ζήτησαν να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον Ακάρ. ‘Είναι απαράδεκτο να θεωρεί η Τουρκία αυτονόητα και δεδομένα όλα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, αλλά να επιδεικνύει σε πολλές περιπτώσεις εθνικιστική συμπεριφορά και να ενεργεί κατά τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα των εταίρων της’ ανέφεραν η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ και ο Τζεμ Έντζντεμιρ. Και οι δύο κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παγώσει όλα τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα και τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εωσότου η Άγκυρα αλλάξει γραμμή στην εξωτερική της πολιτική».
«Οι δυσκολίες» στη συνεννόηση με την Άγκυρα
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: «Η συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα ασφαλείας, διήρκεσε διόμισι ώρες αντί για την προγραμματισμένη μία ώρα, κάτι ενδεικτικό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ακόμη και μεταξύ τους, οι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Πρόσφατα είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Irini στη Μεσόγειο, όταν Γερμανοί στρατιωτικοί που επέβαιναν στη φρεγάτα ‘Αμβούργο’ επιχείρησαν να ελέγξουν τουρκικό πλοίο για ενδεχόμενη παράνομη εξαγωγή πολεμικού υλικού στη Λιβύη, κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω έντονης αντίδρασης της Τουρκίας. Παρά ταύτα η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, μετά τη συνάντηση με τον Ακάρ, εξήρε το γεγονός ότι ‘η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος και στενός εταίρος, που συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια της Ευρώπης’».
Η εφημερίδα Tagesspiegel παρατηρεί «ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνομιλούσε με τη Γερμανίδα ομόλογό του στο Βερολίνο, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδιδε μέσω Twitter ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία ‘εξουδετέρωσε’ δέκα μαχητές του PKK στην οροσειρά Καντίλ του Ιράκ». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει επίσης ότι «η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες» αριστερών και κυρίως κουρδικών οργανώσεων μπροστά στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατηγορούν την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι σχεδιάζει επιθέσεις στα αυτόνομα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ».
Γιάννης Παπαδημητρίου