Την εκτίμηση ότι ο πολιτικός κόστος και οι νομισματικές αρχές στην Ευρώπη έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης για τις οικονομίες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την επιστροφή στην κανονικότητα, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο περιοδικό Greek Business File, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι η πανδημική διαταραχή έχει σημαντικό κόστος, αλλά και οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς μια πιο ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη και πιστεύει ότι χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, προκειμένου να μη μείνει πίσω η ΕΕ.
Η «στιγμή Χάμιλτον»
Σημειώνει δε πως η αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε. «Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι η ζώνη του ευρώ έχει φθάσει σε «στιγμή Χάμιλτον», δεν μπορεί να κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις. Νομίζω ότι είναι ένα μικρό βήμα, που όμως μας οδηγεί μόνο μπροστά».
Σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρει πως μας παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία. «Ελπίζω αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη. Όπως θυμάστε και όπως το υπονοεί και η ερώτησή σας, στο παρελθόν είχαμε αρνητική εμπειρία χαμένων ευκαιριών. Ελπίζω ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα – η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας – να μην την αφήσουν να χαθεί» τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
Και δίνει ένα παράδειγμα: «Το ποσό που θα λάβουμε από το NGEU θα είναι κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, όχι δανείων. Η συνολική χρηματοδότηση θα είναι υπερδιπλάσια της κλείδας μας στην ΕΕ. Η κλείδα συμμετοχής μας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι 2,1%. Βάσει αυτής, η ΕΚΤ πραγματοποιεί αγορές ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το ποσό που θα λάβουμε από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιο! Είτε σε κατά κεφαλήν όρους είτε σε όρους ΑΕΠ, η Ελλάδα, μαζί με δύο ή τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος».
Επιπλέον, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, οι επενδυτικοί τομείς στους οποίους θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση είναι ακριβώς αυτοί που χρειαζόμαστε. «Ενδεικτικά αναφέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία, ή ίσως την προτελευταία, θέση στην ΕΕ. Ιδού λοιπόν η μεγάλη μας ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ο άλλος σημαντικός κλάδος που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του NGEU» προσθέτει ο ίδιος.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει παγώσει λόγω πανδημίας, εκτιμά ότι θα ξεκινήσει και πάλι να εφαρμόζεται μετά την κρίση, αλλά όχι με την ίδια μορφή.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το Eurogroup καταβάλλει προσπάθειες ώστε να κάνει το Σύμφωνο πιο διαχειρίσιμο, πιο ρεαλιστικό και πιο αξιόπιστο. Εκτός από το δημοσιονομικό χώρο που δίνεται στα κράτη-μέλη, έχουμε τώρα και το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU), που έχει ως βάση το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θεωρώ ότι είναι το πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς μια πιο ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.