Μόλις στις 17 Ιουνίου η Κομισιόν παρουσίασε μια ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολίων για την ταχεία ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό. Εκεί λέει: «Ενα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο είναι η καλύτερη ευκαιρία για έξοδο από την πανδημία». Δεν υπάρχει προϋπολογισμός και καμία σύμβαση σε αυτό το σημείο – με κανέναν. Η Επιτροπή δεν ασχολείται αρχικά ούτε με την αγορά εμβολίων, αλλά επιθυμεί, σύμφωνα με τα δικά της έγγραφα, να «δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού».
Οι ΗΠΑ σημειώνουν ταχεία πρόοδο με το «Operation Warp Speed». Στις 22 Ιουλίου ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer και η εταιρεία BioNTech με έδρα το Μάιντς ανακοίνωσαν τη συμφωνία συνεργασίας τους με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τιμή: 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για 600 εκατομμύρια κουτιά, εκ των οποίων 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Τον Δεκέμβριο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα χορηγήσει έγκριση έκτακτης ανάγκης τόσο στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech όσο και σε αυτό από τον αμερικανό κατασκευαστή Moderna. Η Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου αγοραστών από την αρχή.
Στις 14 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μια πρώτη συμφωνία με τη βρετανική-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που επιτρέπει την αγορά ενός ενδεχόμενου εμβολίου COVID-19. Το πρώτο πραγματικό συμβόλαιο πωλήσεων τίθεται σε ισχύ στις 27 Αυγούστου. Στις 18 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν υπέγραψε ένα δεύτερο συμβόλαιο για την αγορά ενός πιθανού εμβολίου, αυτή τη φορά με τους κατασκευαστές Sanofi και GlaxoSmithKline. Πρόκειται για την παράδοση έως και 300 εκατομμυρίων δόσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο από αυτά τα εργαστήρια που να έχει κάποια προοπτική έγκρισης.
Στις 7 Οκτωβρίου η Επιτροπή ενέκρινε μια τρίτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία, συγκεκριμένα με την Janssen Pharmaceutica NV, μια εταιρεία στο τμήμα φαρμακευτικών προϊόντων της Johnson & Johnson. Μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι της COVID-19, η συνθήκη θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα. Υπάρχει επίσης η επιλογή αγοράς εμβολίων για επιπλέον 200 εκατομμύρια άτομα. Αυτό το εμβόλιο δεν είναι επίσης διαθέσιμο μέχρι σήμερα.
Μόνο στις 11 Νοεμβρίου 2020 – σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις ΗΠΑ – η Κομισιόν ενέκρινε την ενδιάμεση διαπραγματευόμενη σύμβαση προμήθειας με την BioNTech/Pfizer για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταθέτει συνθήματα για επιμονή: «Σχεδόν τα καταφέραμε. Μέχρι τότε ας μείνουμε λογικοί και ας συμπεριφερόμαστε με ασφάλεια».
Στις 16 Νοεμβρίου η Κομισιόν συμφώνησε με σύμβαση με την εταιρεία Curevac, με έδρα το Tübingen, για την αγορά έως 405 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την έγκριση του εμβολίου από την ΕΕ. Στις 25 Νοεμβρίου 2020 η Επιτροπή της ΕΕ θα υπογράψει σύμβαση με τη Moderna για την αγορά ενός πιθανού εμβολίου COVID-19. Επιτρέπει την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων αρχικά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της ΕΕ – με την επιλογή επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων. Στις 28 Ιανουαρίου ο συνεργάτης της ΕΕ Sanofi ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναμένεται εμβόλιο σύντομα.
Από το καλοκαίρι και μετά, περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech θα παραδοθούν στην ΕΕ. Η εταιρεία BioNTech με έδρα το Μάιντς θα αποκτήσει πρόσβαση στην υποδομή παραγωγής Sanofi – το γαλλικό είδος δήλωσης παράδοσης. Συμπέρασμα: Η Επιτροπή δεν στερείται θέλησης, αλλά υπάρχει έλλειψη προθυμίας να αναλάβει ρίσκα και συνεπώς έλλειψη ταχύτητας. Το έμβλημα της δουλειάς τους δεν ήταν το διαστημόπλοιο «Enterprise», αλλά το σαλιγκάρι. Τα καλά νέα: Η Ευρώπη φτάνει επίσης εκεί όσον αφορά τον εμβολιασμό. Το κακό: Δυστυχώς, μετά τους άλλους.
Ο κ. Γκάμπορ Στάινγκαρτ είναι γερμανός δημοσιογράφος, έχει εργαστεί στον «Spiegel» και στη «Handelsblatt».