Ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κυρίως δε της Αττικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα και βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων, πιο σκληρών μέτρων, που θα θυμίζει αυτό του Μαρτίου.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η διασπορά των δύο μεταλλάξεων -βρετανική, νοτιοαφρικανική- καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν τους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία.
Παρά το γεγονός πως μόλις το προηγούμενο Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, όπως διαμηνύουν οι αρμόδιες Αρχές σε κάθε τόνο, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα.
Μάλιστα, αυτά δεν αποκλείεται να ληφθούν και πριν την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και είναι αντιληπτό πως, σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, τότε θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο το Σύστημα Υγείας.
Τούτων δοθέντων, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, πριν την Παρασκευή.
Όπως διαμηνύουν οι ειδικοί, η εικόνα στο Λεκανοπέδιο είναι πανομοιότυπη με αυτή που υπήρχε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες στο MEGA, ότι η τακτική «ακορντεόν» θα έχει άμεση επίπτωση. Δηλαδή ό,τι χρειαστεί να κλείσει, θα κλείνει αμέσως.
Κατακόρυφη άνοδος του ιικού φορτίου
Την άσχημη επιδημιολογικά κατάσταση που βρίσκεται η Αττική επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις των λυμάτων.
«Από την 20ή Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί τη μετάδοση» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση» διευκρίνισε.
Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών».
Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».