Η παραγωγή του εμβολίου mRNA που ανέπτυξε η γερμανική CureVac κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσει από το 2022, ανακοίνωσε την Δευτέρα η Bayer, η οποία έχει αναλάβει μέρος της παρασκευής και εμπορικής διάθεσης.
Ο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο Στέφαν Eλριχ, διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η παραγωγή 160 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. «Η διαθεσιμότητα εμβολίων πρέπει να αυξηθεί» αναγνώρισε.
Η παραγωγή της Bayer θα έρθει έτσι να προστεθεί στις 300 εκατομμύρια δόσεις που θα παραγάγει φέτος η ίδια η CureVac.
Για το 2022 η παραγωγή της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις, ανέφερε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac, η οποία βρίσκεται στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της.
Η Bayer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac με έδρα το Τύμπινγκεν ανακοίνωσαν στις αρχές του Ιανουαρίου την σύμπραξή τους με στόχο την επιτάχυνση της διάθεσης του εμβολίου.
«Η Bayer θα προσφέρει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και την υποδομή της σε τομείς όπως η οργάνωση κλινικών δοκιμών, το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ασφάλεια φαρμάκων και ιατρικών πληροφοριών και η οργάνωση της αλυσίδας τροφοδοσίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο με την CureVac για την προμήθεια 405 εκατομμυρίων δόσεων.
Τον περασμένο Μάρτιο, η CureVac φέρεται να έγινε το μήλο της Έριδας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε άμεσα τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας με 80 εκατ. ευρώ.
Άλλοι επενδυτές της CureVac είναι το Ίδρυμα Γκέιτς, η GlaxoSmithKline και η γερμανική κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα η Bayer, γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανίας, δεν δραστηριοποιείτο στην αγορά των εμβολίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP