Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ : Οι προτάσεις για οικονομία, εργασιακά, Υγεία, Παιδεία

Μεγάλο στοίχημα της Κουμουνδούρου «να μας ακούσουν πάλι ευρύτερες κοινωνικές ομάδες» – Η διεύρυνση του κόμματος και η αντιπολιτευτική στρατηγική

Με κεντρικό στόχο να μπορέσει να ακουστεί ξανά στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όχι μόνο για την αντιπολίτευση που ασκεί έναντι της κυβέρνησης αλλά και για τις προτάσεις του θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό αποσκοπεί το νέο πρόγραμμα που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να υπερβεί τη συνεχιζόμενη στασιμότητα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και την εσωστρέφεια που τροφοδοτούν τόσο ο πληθωρισμός εσωτερικών τάσεων και ρευμάτων όσο και υποθέσεις όπως η μεταβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τις τηλεοπτικές άδειες που αφορά τον Νίκο Παππά.

Η κεντρική επιδίωξη

Παράλληλα, πέρα από την προώθηση του εγχειρήματος της διεύρυνσης, του ανοίγματος του κόμματος και της ανασυγκρότησής του, κεντρική επιδίωξη είναι το πολιτικό πρόταγμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και όπως τονίζουν στο «Βήμα» ανώτεροι κομματικοί παράγοντες, το μεγάλο στοίχημα είναι «να μας ακούσουν πάλι ευρύτερες κοινωνικές ομάδες».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το πρόγραμμα θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, και μάλιστα θα επιδιωχθεί να εκλαϊκευθεί και να αποκωδικοποιηθεί, ώστε να μπορεί να εξηγηθεί στους πολίτες. Η προώθηση του προγράμματος που φθάνει στην τελική του μορφή – και συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – θα είναι μια από τις βασικές πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα την επόμενη περίοδο.

Η οικονομία

Αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές από τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη που είχε την πολιτική ευθύνη, αλλά και από μια σειρά κεντρικών στελεχών, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Τάκης Κορκολής, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα επί των οικονομικών θεμάτων. Συμβουλευτικό ρόλο είχε και ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο κείμενο του προγράμματος επισημαίνεται ότι η οικονομία στερείται αναπτυξιακών και επενδυτικών τραπεζών, ενώ το τραπεζικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων με προβληματικές στρατηγικές και ενδογενείς αδυναμίες.

«Η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν το πρώτο βήμα. Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης θα κινητοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των ΕΣΠΑ. Η ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι κομβικό σημείο» επισημαίνεται.

Δημόσιο και τράπεζες

Ειδική μνεία γίνεται στην πρόταση το Δημόσιο να ενεργοποιήσει στο τραπεζικό σύστημα τα μετοχικά του δικαιώματα και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα προκειμένου να αποκατασταθεί η συμβολή του στη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Στο πεδίο αυτό προτείνονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

α) το Δημόσιο, ως μέτοχος, στη μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων,

β) ανάπτυξη του παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών θεσμών (επενδυτικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ταμιευτηρίων και επενδυτικών ταμείων ειδικού σκοπού),

γ) αποφασιστική διαχείριση των κόκκινων δανείων με μέριμνες για τη βιώσιμη και παραγωγική οικονομία,

δ) εισαγωγή πιο σαφούς νομοθεσίας για τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και τιμολόγησή τους, όπως και ενίσχυση εποπτικών θεσμών, ε) κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Φορολογικά

Στο φορολογικό σκέλος προτείνονται οι εξής βασικές παρεμβάσεις:

α) αυστηροποίηση των κανόνων έναντι των συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους και συντονισμένη δράση με βάση το τρίπτυχο ηλεκτρονικά βιβλία – ηλεκτρονικές πληρωμές – ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων,

β) αποκλεισμός επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ή αξιοποιούν φορολογικούς παραδείσους από κάθε είδους δημόσιες πολιτικές στήριξης, όπως επενδυτικά κίνητρα, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις,

γ) αναδιαμόρφωση της κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων προς μια πιο προοδευτική φορολόγηση, επανεξέταση όλων των φόρων, εισφορών και τελών, μαζί και αυτών που μπήκαν έκτακτα την περίοδο των μνημονίων,

δ) μετάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες και στοχευμένες παρεμβάσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ίδια κατεύθυνση και

ε) μείωση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την πιο προοδευτική φορολόγησή τους.

Εργασιακές σχέσεις

Στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων που έχει και ιδεολογικό πρόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να θεσπιστεί πλαίσιο για την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, να προασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών ή διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ακόμα στο εργασιακό πεδίο προτείνονται:

α) αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη κατοχύρωσή τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας,

β) θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση με απαγόρευση μονομερούς μετατροπής της εργασίας σε τηλεργασία, διασφάλιση ωραρίου εργασίας και δικαιώματος αποσύνδεσης, διασφάλιση προϋποθέσεων ελέγχου, προστασία της προσωπικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων,

γ) ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα στο διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας,

δ) αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα,

ε) ειδικά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στον δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στ) ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης – κατάρτισης -επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο και σύνδεσή τους με τα περιφερειακά/τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα με έμφαση στους νέους.

Σύστημα υγείας

Για την κοινωνική ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η αξιοπρεπής διαβίωση όλων σε κάθε φάση της ζωής τους που εξασφαλίζεται: α) με το νέο κοινωνικό εισόδημα που δίδεται σε όσους κινδυνεύει το επίπεδο διαβίωσής τους, β) τα ειδικά επιδόματα και παροχές για τη μητέρα, το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο και τον άπορο και γ) τις δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας.

Εμφαση δίνεται στο νέο καθολικό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που «θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα μειώνει το κόστος υγείας σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή και θα δίνει βάρος στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού επεμβαίνοντας εγκαίρως στους κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν». Προτείνεται, μεταξύ άλλων, θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας, νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ – νοσοκομείων – ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

Επίσης προτείνονται μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων για την αντιστροφή του brain drain, συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και πλήρης κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Κοινωνική ασφάλιση

Για το ασφαλιστικό σύστημα συστατικό στοιχείο είναι η εγγύηση του δημόσιου, υποχρεωτικού και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα που θα υπηρετεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Βασικές παρεμβάσεις που προτείνονται είναι, μεταξύ άλλων: α) ρύθμιση και ρεαλιστικός επανυπολογισμός των ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, β) «ψηφιακή σύνταξη» και γ) συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Εκπαίδευση

Για την Παιδεία, μερικές προτάσεις είναι η καθολική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η καθολική εφαρμογή της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης με πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής, η κατάργηση της εξίσωσης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Αντιπολίτευση σε πιο επιθετικούς τόνους

Ο Νίκος Φίλης έδωσε τον τόνο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Με αιχμή και το «όχι» στην ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, ο πρώην υπουργός είπε ότι η συγκέντρωση αυτή ήταν μόνο η αρχή και σημείωσε δείχνοντας προς την κυβέρνηση: «Ο φόβος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε οργή». Η διαπίστωση του κ. Φίλη απηχεί τις απόψεις και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κινείται στη λογική «η κυβέρνηση θερίζει ό,τι έσπειρε» και ουσιαστικά αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως υπάρχει έδαφος για ενίσχυση της αντιπολιτευτικής δράσης, επενδύοντας όμως σε πιο επιθετικούς τόνους με το επιχείρημα ότι με τους συνεχείς περιορισμούς στο πεδίο των δικαιωμάτων τίθεται θέμα δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει περισσότερο το ήδη υπαρκτό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την υπόλοιπη αριστερή αντιπολίτευση, ενώ περιμένουν να συνδράμουν και στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Από τις συζητήσεις στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να ενισχυθεί το αντικυβερνητικό μέτωπο, αναγνωρίζοντας όμως πως δεν υπάρχει πεδίο συμπόρευσης και συμμαχίας με δυνάμεις όπως το ΜέΡα25 και κυρίως το ΚΚΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν περνάει απαρατήρητο ότι πλέον γίνονται διαδικτυακές συζητήσεις, όπου βρίσκονται στο ίδιο πάνελ βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων

Επίσης, οι πιο μυημένοι εστίασαν στην κίνηση της εφημερίδας «Εποχή», η οποία απηχεί τις απόψεις της ανανεωτικής αριστερής πτέρυγας του κόμματος και προ ημερών έδωσε βήμα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Ηταν μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς ευχάριστα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς η αποδοχή να γράψει άρθρο με θέμα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ είχε προφανώς την έγκριση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ευρύτερη συνεργασία και σταθερό πολιτικό μέτωπο δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας, οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και είναι μεγάλες. Αυτό όμως που είναι ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να εδραιωθεί το μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων.

Αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας Υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής και επιβολής αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας. «Αγνοείται η τύχη της εδώ και δύο μήνες. Απαράδεκτο» τονίζουν ανώτερα στελέχη του κόμματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.