Εντείνεται η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καθώς τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νέων αγγίζει επικίνδυνα τα 1.000.
Αν και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αισθητά μειωμένος, τις προηγούμενες ημέρες κινδυνεύαμε να σημειώσουμε τριψήφιο αριθμό.
Πονοκέφαλο προκαλούν στους λοιμωξιολόγους και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει μετά από τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, όπου ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα.
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως 174 κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό 108 νέων, εκ των οποίων τα 80 στην Αττική.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχολίασε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης του ιού, τονίζοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί και αναρρώσει τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».
«Η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού, παραμένουν ίδια», διευκρίνισε.
«Η απόδοση του εμβολίου είναι μειωμένη κατά 50%», τόνισε ερωτηθείς, ως προς την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
«Αν δεν προσέξουμε, με δεδομένο ότι δεν έχουμε »σκληρό» lockdown, μπορεί να εξαπλωθεί. Το είδαμε να συμβαίνει με την βρετανική μετάλλαξη που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά η ταχύτητα μετάδοσης, που είχαμε ξεκινήσει με δύο (σ.σ. κρούσματα), με 24 σε πύλες εισόδου και πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε.
«Καμπανάκι» για τρίτο κύμα
«Ο καθένας από εμάς πρέπει να τηρήσει αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας και πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό εμβολιασμών, ίσως πιο στοχευμένα, για να δημιουργήσουμε τεχνική ανοσία στον πληθυσμό».
«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων».
«Θεωρώ ότι η χαλάρωση έχει τη λογική της. Είναι καλό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη είναι σημαντικό να γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Και στα παιδιά των λυκειών αργότερα.
Ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία
Θα ήθελα να ζητήσω να δοθεί η ευκαιρία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν για την αλληλούχιση των δειγμάτων.».
«Υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία αν η δυναμική της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων είναι πολύ γρήγορη».
Τι ξέρουμε για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Ένα φερόμενο ως πιο μεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει πλέον εντοπιστεί στη χώρα μας.
Η μετάλλαξη έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της Covid-19 και εάν οι άνθρωποι που είχαν ήδη την ασθένεια θα μπορούσαν να νοσήσουν ξανά από το νέο στέλεχος.
Η μετάλλαξη εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο και δημοσιοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου με δήλωση του Υπουργού Υγείας της Νοτίου Αφρικής. Είναι πλέον η πλειοψηφία των κρουσμάτων στη χώρα, όπου η αύξηση τους ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη ονομάζεται 501.V2, παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολόγιας και συν-πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής Υγείας Salim Abdool Karim, η μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική , αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι την καθιστά πιο σοβαρή .
Ωστόσο, οι γιατροί της Νοτίου Αφρικής σημειώνουν ότι το πανδημικό κύμα μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου είχε επηρεάσει ιδιαίτερα τους νέους και γίνεται προσπάθεια να διευκρινιστεί αν το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τη νέα παραλλαγή του ιού ή απλά με το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί σήμερα περισσότεροι νέοι.
Σαρωτικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κοροναϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε