Στα διδάγματα του δεύτερου κύματος και στην αποφυγή ενός τρίτου κύματος απέδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία 24ωρα.
Στόχος η Ελλάδα να μη βρεθεί στο τρίτο κύμα
«Η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί» επεσήμανε ο Άκης Σκέρτσος συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ζήσει ένα σφοδρό, ένα πολύ δυσάρεστο δεύτερο κύμα αλλά διδαχθήκαμε, πήραμε τα μαθήματα εκείνης της περιόδου και αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε σε αυτή την φάση, και ειδικά στην Αττική, προληπτικά μέτρα».
«Γιατί τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα αν τα συγκρίναμε με αυτά του φθινοπώρου», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο «Θέμα 104,6» προσθέτοντας: «αλλά επειδή βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που είναι ανησυχητικοί, πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού αυτήν τη στιγμή στην Αττική. Αν είχαμε μία διασπορά που είναι ανεξέλεγκτη, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία και στην οικονομία».
«Η Ελλάδα είναι η 23η χώρα στην Ε.Ε. στη λίστα με τις απώλειες και έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες ζωές» τόνισε ακόμη ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «προφανώς είναι μια δύσκολη κατάσταση, όλοι μας έχουμε κουραστεί, αλλά αυτή η κούραση αποδίδει στην περίπτωση της Ελλάδας».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι «πρέπει η απόδοση της κούρασής μας να μας δώσει κουράγιο, πίστη και λίγη ακόμα υπομονή για να συνεχίσουμε».
Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι εμβολιασμοί
Όσο για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «είμαστε μέσα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και «χθες πραγματοποιήθηκαν 18.000 εμβολιασμοί, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένα 120.000 ραντεβού». «Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 270.000 εμβολιασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί τον στόχο των 200.000 εμβολιασμών που είχαμε βάλει για τον Ιανουάριο», σημείωσε.
Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Επιλέξαμε, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, να δημιουργήσουμε μικρότερα εμβολιαστικά κέντρα. Κάποια στιγμή θα έχουμε και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, είναι σχεδιασμένο να δημιουργηθούν τεσσερα από αυτά, που θα μπορούν να εμβολιάζουν καθημερινά έως και 20.000 ανθρώπους. Αυτό θα συμβεί όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια στα χέρια μας».
Αβεβαιότητα ως προς το ρυθμό παραλαβής
Όσον αφορά τα εμβόλια τόνισε: «Εξαρχής υπήρχε μία αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό παραλαβής των εμβολίων. Αυτό το γνωρίζαμε από τον Δεκέμβριο. Γι’ αυτό επιλέξαμε συνειδητά να μην κάνουμε επιθετική ανάπτυξη του εμβολιαστικού σχεδίου, δηλαδή να έχουμε πάντα ως απόθεμα τη δεύτερη δόση. Στην αρχή, κατηγορηθήκαμε, από την αντιπολίτευση και από όσους είχαν την αγωνία να δουν πιο γρήγορους ρυθμούς στον εμβολιασμό. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μεγαλύτερες ποσότητες και να εμβολιάσουμε περισσότερο κόσμο».
Ο κ. Σκέρτσος κατέληξε: «Η στρατηγική, με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, είναι η εξής: Το πρώτο τείχος ανοσίας χτίζεται ως προς τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Άρα, αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. (Μέχρι τον Ιούνιο) σίγουρα θα έχουμε προλάβει και θα έχουμε εμβολιάσει και ένα κομμάτι των ανθρώπων που έχουν ασθένειες υψηλού κινδύνου. Όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για τον εμβολιασμό, πχ των ανθρώπων της εκπαίδευσης, στον χώρο του τουρισμού ώστε να έχουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σαν χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό».