Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση νέα αυστηρότερα μέτρα για την «κόκκινη» Αττική λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η κρίσιμη συνεδρίαση των «32» της επιτροπής έχει ξεκινήσει από τις 10 και απ΄ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελικό σχέδιο μέτρων για την πρωτεύουσα.
Κι ενώ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ανέφερε πως από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου δεν θα λειτουργήσουν τα λύκεια, φαίνεται τελικά πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν ακόμη τα Λύκεια και τα Γυμνάσια στην Αττική.
Ειδικό μοντέλο για Αττική
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή θέλει ακόμη μία εβδομάδα περιθώριο για να αποφασίσει για τα σχολεία, ζητώντας έτσι να μην ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο ακόμη δεν είναι σίγουρο αν η κυβέρνηση συμφωνεί με το αίτημά τους.
Φαίνεται λοιπόν πως οι ειδικοί αν και κατατάσσουν την Αττική στο «κόκκινο», ψάχνουν να βρουν ένα ειδικό μοντέλο για αυτήν, ώστε να μην εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν σε άλλες κόκκινες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα περάσει στην κόκκινη γραμμή, τότε οι ειδικοί θα εισηγηθούν:
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική να παραμείνει από τις 21:00 μέχρι τις 21:00
- Τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούν με click away
- Αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στις κόκκινες περιοχές για μία εβδομάδα.
Για το λιανεμπόριο υπάρχει ακόμη και το σενάριο να λειτουργήσουν τα καταστήματα όχι μόνο με click away αλλά και με ραντεβού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως τα καταστήματα δεν θα κλείσουν, απλώς μπορεί να συνεχίζουν να λειτουργούν με μέτρα, αλλά και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Πελώνη-Γεραπετρίτης: Η Αττική είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση
Η κ. Πελώνη τόνισε χαρακτηριστικά πως υπάρχει προβληματισμός για την Αττική ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής.
«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.
Για το ενδεχόμενο να οριστεί η Αττική «κόκκινη» περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται αυτό μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο MEGA.
Συγκεκριμένα για την Αττική, υποστήριξε πως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο όριο του συναγερμού. Ωστόσο, αν απαιτηθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικό ζήτημα και η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά», τόνισε.
Για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είπε πως ενώ έχει παρθεί η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα (1/2), αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα να παραμείνει στα δύο επίπεδα διαβάθμισης. Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στις «κόκκινες» περιοχές, τότε θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση της επιτροπή», εξήγησε.
Γενικά, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα και ότι η κοινωνία απεδείχθη πιο ώριμη από ότι θα περίμενε ο καθένας. «Στην κοινωνία πρέπει να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε.