Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 15΄-20΄

ΥΛΙΚΑ (για περισσότερα από 60 ντολμαδάκια)

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση λαιμός

50 γρ. ρύζι Καρολίνα

30 αμπελόφυλλα, μεσαίου μεγέθους, από βάζο ή αρκετά φρέσκα και τρυφερά (στην εποχή τους)

2 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος

1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

1 πομοντόρι, τριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού πελτές (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζυμώνουμε καλά σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το ντοματίνι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε κάθε αμπελόφυλλο σε 2-3 κομμάτια μέσα στις μεγάλες εσοχές του. Τυλίγουμε λίγο γέμιση σε σχήμα μικρού κλειστού χωνιού και το σφίγγουμε με την παλάμη μας. Τα στρώνουμε το ένα κοντά σε άλλο κυκλικά σε κατσαρολάκι. Καλύπτουμε με νερό και σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να υπάρχει ένα βάρος πάνω τους, για να μην ανοίξουν. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.