Με τους κινητούς υπολογιστές υπό μάλης, οι 1.200 εργαζόμενοι της εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto στη βόρεια Βαυαρία εγκατέλειπαν τους εργασιακούς χώρους ακολουθώντας τις οδηγίες του εργοδότη τους για τηλεργασία. Ήταν σαν σήμερα πριν ακριβώς ένα χρόνο. Το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Γερμανία, σε έναν υπάλληλο της εταιρείας. Ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 53.200 και τα κρούσματα ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια 156 χιλιάδες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινγκς.
«Θα κάναμε πολλά πράγματα αλλιώς»
Η χώρα μετά από ένα καλοκαιρινό διάστημα σχετικής ανάσας «άνοιξε» και «έκλεισε» αρκετές φορές και σήμερα βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση αυστηρότερου λοκντάουν από την έναρξη της πανδημίας και αντιμέτωπο με μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μιλώντας αποκλειστικά στην τηλεόραση της DW ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παραδέχεται ότι τότε κανείς, ούτε και ο ίδιος, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έρχονταν δεύτερο και για μερικές χώρες τρίτο κύμα πανδημίας. Στην ερώτηση τι θα έκανε σήμερα αλλιώς, ο Γενς Σπαν δεν δυσκολεύεται να απαντήσει.
«Ξεκινώ από την αγορά μασκών μέχρι πολύπλοκα επιστημονικά ζητήματα» λέει. «Τα παραδείγματα είναι πολλά. Με τη σημερινή γνώση θα κάναμε πολλά πράγματα αλλιώς. Θα τα κάναμε νωρίτερα, θα παίρναμε άλλες αποφάσεις, θα κάναμε τις αποφάσεις πιο διαφανείς. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτή η πανδημία ανέδειξε και πολλά ισχυρά σημεία: Τη δύναμη της καινοτομίας, την CureVac, την BionTech, το αίσθημα αλληλεγγύης στην κοινωνία και έναν τομέα υγείας που είναι ανθεκτικός λόγω του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όλων εκείνων που εργάζονται καθημερινά. Είναι σημαντικό να επισημαίνουμε τις κοινές μας επιτυχίες».
Όχι το ίδιο λάθος όπως με το λιμάνι του Πειραιά
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό, θεωρεί πολύ σημαντικό να υπενθυμίζεται ότι κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι σε μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα υπήρχε το πρώτο εμβόλιο. ‘Ήταν μεγάλη τύχη και ένα επίτευγμα της επιστήμης. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη εμβολίων δηλώνει σχεδόν βέβαιος, ότι καμιά απόφαση δεν θα μπορούσε να προλάβει μια τέτοια κατάσταση. Ακόμη και φαρμακευτικές εταιρείες που πήραν τα χρήματά τους έγκαιρα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δόσεις δεν επαρκούν. «Εργαζόμαστε νυχθημερόν σε συνεργασία με την Κομισιόν και τις εταιρείες για να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα».
Στο σημείο κριτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το 95% των εμβολίων προορίζονται μόνο για δέκα χώρες ο Γενς Σπαν κάνει έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με το λιμάνι του Πειραιά. «Νομίζω ότι εμείς στην ΕΕ πρέπει να προσέξουμε και να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος όπως στη δημοσιονομική κρίση που το λιμάνι του Πειραιά πουλήθηκε στην Κίνα. Θα έπρεπε να βρεθεί ευρωπαίος επενδυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια. Η Κίνα και η Ρωσία ασκούν εξωτερική πολιτική με τα εμβόλια. Προσπαθούν να κερδίσουν σε επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη, στο χώρο της Μεσογείου. Και ως ΕΕ έχουμε συμφέρον να ρίχνουμε το βλέμμα μας εκτός ΕΕ και να σκεφτόμαστε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο για ανθρωπιστικούς αλλά και εξωτερικοπολιτικούς γεωστρατηγικούς λόγους.
Ειρήνη Αναστασοπούλου / DW / dpa