Σήμερα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρθηκε πως το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 20.089 νέα κρούσματα και 1.631 επιπλέον θάνατοι, σύμφωνα με το gov.uk.
Τραγωδία δίχως τέλος
Συνολικά 100.162 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που ξεπέρασε αυτόν τον τραγικό απολογισμό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη χώρα που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό. Όλο αυτό ακολουθεί μια αύξηση των κρουσμάτων που κατεγράφη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου κοροναϊού παγκοσμίως.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο αριθμός των ατόμων στο νοσοκομείο παραμένει υψηλός, όπως και τα καθημερινά στοιχεία για θανάτους.
Νωρίτερα, στοιχεία από το ONS (Γραφείο Εθνικών Στατιστικών), τα οποία βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, έδειξαν ότι υπήρξαν σχεδόν 104.000 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Τα ημερήσια στοιχεία της κυβέρνησης βασίζονται σε θετικά τεστ και είναι ελαφρώς χαμηλότερα.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ηγήθηκε μιας συνέντευξης τύπου της Downing Street με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Αγγλίας Chris Whitty και τον διευθύνοντα σύμβουλο του NHS Sir Simon Stevens στις 17:00 GMT.
Το πιο αρνητικό ορόσημο
Η Δρ. Yvonne Doyle, διευθύντρια ιατρικής στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε ότι ήταν μια «απογοητευτική στιγμή στην πανδημία».
«Αυτοί δεν είναι μόνο αριθμοί», είπε. «Κάθε θάνατος είναι ένα άτομο που ήταν μέλος της οικογένειας και φίλος κάποιου».
«Αυτός ο ιός έχει πάρει δυστυχώς εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έχουμε μάθει πολλά για αυτόν τον κοραναϊό τον τελευταίο χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε την εξάπλωση είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες και τώρα αυτό σημαίνει ότι μένετε στο σπίτι».
«Είναι ένα φοβερό ορόσημο – και αυτό αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια. Ωστόσο, αν το κοιτάξετε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο. Από τα πιστοποιητικά θανάτου, γνωρίζουμε ότι σε εννέα από τις 10 περιπτώσεις ο Covid κρίνεται από τους γιατρούς ως η αιτία θανάτου, όχι μόνο ως παράγοντας που συμβάλλει. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια, όχι μόνο με αυτήν».
Αυτό που είναι επίσης ξεκάθαρο είναι ότι ο Covid ξέσπασε στους ευάλωτους. Τα τρία τέταρτα των θανάτων ήταν μεταξύ των άνω των 75 ετών. Μόνο το 1% ήταν κάτω των 45 ετών. Εκείνοι με υποκείμενες καταστάσεις υγείας διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Τα λάθη και οι παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία
Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν προκύψει σε δύο κύματα – την απότομη, ξαφνική έξαρση της άνοιξης που ακολουθήθηκε από μια αργή και παρατεταμένη άνοδο όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Έχουν γίνει λάθη – η καθυστέρηση να γίνει lockdown τον Μάρτιο που μας πέρασε, είναι κάτι που αναφέρεται συχνά ακόμη και από τους συμβούλους της κυβέρνησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ήταν επίσης δυστυχώς προετοιμασμένο με περιορισμένα συστήματα ανίχνευσης του ιού και τεστ.
Όμως η γήρανση του πληθυσμού, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας παγκόσμιος κόμβος και η διασύνδεσή του με την Ευρώπη, είναι επίσης παράγοντες που σήμαινε ότι δε θα μπορούσαμε ποτέ να ξεφύγουμε ελαφρώς όταν ο ιός εξαπλώθηκε.