Μάχη ώστε να μην επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας δίνει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και η Πολιτική Προστασία, ο ΕΟΔΥ, ενώ ήδη στήνεται ένα πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης ώστε σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα μεταλλαγμένο στέλεχος να στεγανοποιείται και να απομονώνεται.
Η εμφάνιση κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα καθιστά απαραίτητη την αυξημένη επιτήρηση, καθώς η νέα μετάλλαξη αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας.
Νοσηλεύονται δύο κρούσματα μετάλλαξης
Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη.
Συγκεκριμένα έχουν επιβεβαιωθεί 32 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, ενώ στα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα 15 θετικά δείγματα που θεωρούνται ύποπτα για μεταλλάξεις.
Στο Ηράκλειο έχουν εντοπιστεί και τα οκτώ κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το cretalive.gr, από τους οκτώ ασθενείς με μεταλλαγμένο ιό, οι τρεις ανήκουν σε μια οικογένεια, οι δύο σε μια δεύτερη οικογένεια και οι υπόλοιποι τρεις είναι μεμονωμένα κρούσματα.
Οι πέντε ασθενείς είναι γυναίκες και οι τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι έξι είναι ηλικιωμένοι και οι δύο γυναίκες είναι μικρότερης ηλικίας. Δύο από τους οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται σε απλή κλινική covid.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί τονίζουν πως αν δεν προσέξουμε τα δεδομένα μπορούν αν πάσα στιγμή να ανατραπούν και η επιδημία να εξαπλωθεί αστραπιαία.
Πιθανό να επικρατήσει η μετάλλαξη
Συγκεκριμένα από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.
Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.
Η μετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ
Για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη χώρα, τα νέα μέτρα και την πιθανότητα ενός τρίτου lockdown μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως είπε ο καθηγητής οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.
Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.
Τα τελευταία δεδομένα για το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία.ανέφερε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή εξετάζει το μέσο όρο των κρουσμάτων και άλλους δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.
Ποια μάσκα είναι η πιο ασφαλής
Πάντως και η κ. Λινού εμφανίστηκε επίσης ανήσυχη για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας. Όπως τόνισε, «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο», υποστήριξε.
Τέλος, σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε».«Η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» ανέφερε προτείνοντας ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.