Σε μία κλωστή κρέμεται η ανοσία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας που ώρα με την ώρα δείχνει και πιο ευάλωτη στις τεχνικές μετάλλαξης που μετέρχεται ο κορωνοϊός για να επιτείνει και να διευρύνει τον μολυσματικό του κύκλο.
Τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα πυρομαχικά δείχνουν να εξαντλούνται γρηγορότερα από τον αρχικό φιλόδοξο σχεδιασμό και τα εμβόλια που ήταν να παραχθούν και να διοχετεύονται σε κάθε γωνιά των 27 κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, γίνονται όλο και πιο ακριβοθώρητα. Μετά την Pfizer και τα προβλήματα στη βιομηχανία παραγωγής της, ο έτερος πόλος, η AstraZeneca, κάνει πίσω και αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή διαμηνύοντας στην ΕΕ ότι η ποσότητα των εμβολίων που θα μπορέσει να έχει έτοιμη μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι κατά 60% μικρότερη, δηλαδή περί τις 31. εκατ. δόσεις, κατά την εκτίμηση ευρωπαίου αξιωματούχου.
Ολα αυτά συμβαίνουν όταν ο ιός κερδίζει συνεχώς έδαφος παρουσιάζοντας νέα παραλλαγμένα στελέχη η συμπεριφορά των οποίων δεν έχει κατανοηθεί πλήρως αλλά που όμως, από τα πρώτα δεδομένα, φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματικά, ίσως και κατά 70%, και ταυτόχρονα περισσότερο θανατηφόρα, ίσως κατά 30%. Και ενώ στην Ελλάδα θα έπρεπε να εκτελούμε 30.000- 40.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα μέχρι τον Ιούνιο για να μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας, όπως λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, οι εμβολιασμοί που έγιναν μέχρι τη Δευτέρα ήταν 176.689, όπως ανέφερε ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Έως τώρα, ανέφερε, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού από τα οποία 245.000 αφορούν την τη Α’ δόση και 404.000 την Β´ δόση. Από αυτούς που έχουν κλείσει τα ραντεβού 25.000 είναι υγειονομικοί 105.000 είναι άτομα των άνω των 85 ετών και 115.000 άνω των 80 ετών.
Ολα τα σενάρια δείχνουν ότι η ανοσία μέχρι το καλοκαίρι δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως ακόμη και αν τα διαθέσιμα εμβόλια παράγονταν με πυρετώδεις ρυθμούς, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι όλα θα πήγαιναν βάσει προκαθορισμένου σχεδίου. Η Ιατρική δεν είναι Μαθηματικά κατά την προσφιλή έκφραση Ελληνα καθηγητή Πανεπιστημίου και η αντίδραση του εμβολίου απέναντι στις μεταλλάξεις δεν είναι γνωστή, ούτε προδικασμένη.
Ηδη στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί όμως ο ρυθμός μεταδοτικότητας δεν ανακόπτεται. Ο πρύτανης Θ. Δημόπουλος είπε ότι «οι μελέτες που σχεδιάστηκαν και σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε η άδεια χρήσης των εμβολίων είχαν ως καταληκτικό σημείο τη μείωση της νόσησης, και όχι της μετάδοσης. Επομένως υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση. Στο Ισραήλ που έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού συνεχίζεται η μετάδοση. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να κρατάμε και τα μέτρα προστασίας που γνωρίζουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερα εμβόλια που να περάσουν διαδικασίες έγκρισης και να κυκλοφορήσουν».
Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί και κανείς δεν αρνείται ότι στην Ελλάδα ισορροπούμε σε τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να κρατήσουμε τους ελάχιστους πυλώνες της οικονομικής παραγωγής ζωντανούς και από την άλλη ευχόμενοι το τρίτο κύμα, αν περάσει, να μας βρουν μόνο τα απόνερά του. Υπάρχει όμως μία σημαντική αντίφαση την οποία σε καθημερινή βάση επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι και η οποία στα αυτιά των περισσοτέρων δημιουργεί εκ διαμέτρου αντίθετα αντανακλαστικά.
Δεν έχει νικηθεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας όταν καθημερινά τα κρούσματα κυμαίνονται στα 500, οι διασωληνωμένοι κοντά στους 300 και οι θάνατοι στους 25 κατά μέσο όρο. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν εξαλείφτηκαν οι θύλακες της πανδημίας που κοχλάζουν σε ελεγχόμενο σημείο βρασμού περιμένοντας το έναυσμα που ο διακόπτης θα γυρίσει στο τέρμα μετατρέποντας τους σε εκρηκτικούς μαγματικούς θαλάμους.
Και καθώς τα βήματα που μπορεί να κάνει προς τα πίσω η χώρα στην οικονομία, λιγοστεύουν, καταστήματα και επιχειρήσεις ανοίγουν, ως ύστατο μέσο να συγκρατηθούν τα δημόσια οικονομικά και οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ανθρώπων, που είδαν επί μήνες τις ζωές τους να κρέμονται από 500 και 600 ευρώ. Ωστόσο, τα φαινόμενα συνωστισμού είναι παιχνίδι με τη φωτιά, όπως λένε οι ειδικοί, καθώς περιθώριο για νέο λουκέτο δεν μπορεί να υπάρχει και αν υπάρχει οι συνέπειες του κόστους δεν θα είναι πλέον ανατάξιμες.
Σε μία λεπτή κλωστή κρέμονται όλα στην Ελλάδα που μέρα με τη μέρα εδραιώνει την παρουσία του ο μεταλλαγμένος ιός. Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «στον κορωνοϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά».
«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη».
Από εδώ και στο εξής η χώρα μπαίνει σε ακόμη πιο δύσκολο μονοπάτι και ο σύμμαχός της ο καλύτερος καιρός αργεί να φανεί στον ορίζοντα. Μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα φανεί το αποτύπωμα στην πανδημία από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου. Κάθε εβδομάδα είναι κρίσιμη αλλά και στο εξής, κάθε δεκαπενθήμερο. Το δεκαπενθήμερο είναι κερκόπορτα στη διαδικασία του εμβολιασμού. Για εκείνους που έκαναν την πρώτη δόση και περιμένουν την δεύτερη.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε με παραστατικό τρόπο το τι συμβαίνει. Στον οργανισμό αναπτύσσονται αντισώματα που φτάνουν το 52% την 15 η μέρα μετά τον εμβολιασμό. «Όμως είναι λάθος ορισμένοι να θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση. Για να επιτευχθεί ποσοστό προστασίας που ξεπερνά και το 95% είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση του εμβολίου που στη χώρα μας γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη».
Η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος επειδή μολύνθηκε με κορωνοϊό ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του εμβολίου είναι υπαρκτό και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη χώρα μας. «Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει αυτό το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση» ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτές οι «αστοχίες» -όπως τις χαρακτήρισε- παρατηρούνται κυρίως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού».