Προβληματισμό προκαλούν σε κυβέρνηση, αρμόδιες αρχές και λοιμωξιολόγους οι εικόνες από την αυξημένη κίνηση των καταναλωτών στα καταστήματα, τη στιγμή μάλιστα που ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού εγείρει ανησυχίες.
Οι εικόνες από τα μαγαζιά και κυρίως την Ερμού το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν πονοκέφαλο στους ειδικούς.
Πολλοί ήταν εκείνοι τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να κάνουν τα ψώνια τους μετά από σχεδόν τρεις μήνες καραντίνας.
Και μπορεί η πλειοψηφία να τήρησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού φορώντας μάσκες, ωστόσο ήταν δύσκολο, ειδικά σε πολύ εμπορικές περιοχές, να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Έτσι, ο συνωστισμός που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο έξω από τα καταστήματα, όσο και τις προηγούμενες ημέρες με το άνοιγμα της αγοράς προβλημάτισε καθώς αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα λόγω των εκπτώσεων που είναι σε ισχύ.
Την ίδια ώρα ειδικοί αναφέρουν πως πρέπει να ληφθούν γρήγορα νέα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια περιστατικά.
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζονται μετά το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε το πρωί τη Δευτέρας (25/1) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση της κινητικότητας.
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
Ο ίδιος δήλωσε πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού ο κ. Σύψας δήλωσε πως αυτές σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ενδεχομένως με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζεται από το εμβόλιο.
Απαράδεκτες τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς χαρακτήρισε και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη χρήση της κολχικίνης ως όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.
«Αυτές οι εικόνες ήταν η αιτία που είχαμε την διασπορά του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο όπως υποστήριξε τα νοσοκομεία της χώρα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.
Υπό σκέψη τα ψώνια με “χρονόμετρο” μέσω εφαρμογής
Τον προβληματισμό του για τις εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους, εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.
Σε συναγερμό η χώρα για τη νέα μετάλλαξη
Εκτός από τον συνωστισμό στα μαγαζιά, συναγερμός επικρατεί στη χώρα μας, καθώς από την ανάλυση δειγμάτων την τελευταία εβδομάδα, 17-23 Ιανουαρίου, σε 32 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του νέου κοροναϊού, με το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να θεωρείται κατά 50% με 70% πιο μεταδοτικό.
Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων.
Στο μεταξύ προβληματισμό έχει προκαλέσει και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.
«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.
Αδυναμία ελέγχου των αντισωματών
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.
Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων
Εν τω μεταξύ όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».
«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί», σημείωσε τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης.