Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές όλων και ιδιαιτέρως των επιστημόνων, οι οποίοι τη βλέπουν να θεριεύει και να διαψεύδει κάθε τόσο τις όποιες αισιόδοξες προγνώσεις για τον έλεγχό της. Τελευταίως είναι οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προβληματίζουν και τις εδώ υγειονομικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, σε πολύωρη σύσκεψη των κ.κ. Τσιόδρα και Αρκουμανέα με τους επικεφαλής του Ιατροβιολογικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμο και κ. Δημήτρη Θάνο, αξιολογήθηκαν οι ελληνικές μεταλλάξεις της COVID-19 και διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από αυτές που ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη και στα αεροδρόμια της χώρας παραπέμπουν στο μεταλλαγμένο στέλεχος του Λονδίνου και δεν είναι απλές, παρά σύνθετες και δομικές.
Κατόπιν αυτών, εκρίθη πως είναι απαραίτητο να διευρυνθεί ο έλεγχος των μεταλλάξεων με λήψη νέων δειγμάτων από όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα ως προς τη μεταδοτικότητά του και ιδιαιτέρως ως προς την πιθανή επιπρόσθετη επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί στους ασθενείς. Για την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο, παρά μόνο ότι είναι πιο μεταδοτικό.
Προβληματισμός
Το όλο θέμα προβληματίζει και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Πέμπτη. Ηδη δοκιμάζονται από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και εσχάτως η Πορτογαλία, η οποία ανέστειλε εσπευσμένα και πάλι για άλλες 15 μέρες τη λειτουργία των σχολείων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αδυναμία της αμερικανικής Ρfizer να παραδώσει εγκαίρως τα εμβόλια που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθίσταται μείζον και αναπόφευκτα οδηγεί σε άλλες σκέψεις.
Αν διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες, δεν είναι απίθανο η Ευρώπη και μαζί και η χώρα μας να αναζητήσουν νέες πηγές εμβολίων και ίσως να απευθυνθούν ακόμη τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες συνθήκες υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι ηθικώς επιβεβλημένο να απαιτηθεί διάθεση των πατεντών προκειμένου να παρασκευαστούν ταχύτερα περισσότερα εμβόλια από όσους έχουν παραγωγική δυνατότητα. Και αυτό το θέμα θα απασχολήσει προσεχώς τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες επιεικώς τα έχουν κάνει θάλασσα με τη διαχείριση της πανδημίας.
Τραπεζίτες ή λογιστές;
Απαντες επίσης μπορούν να αντιληφθούν τα βάρη που θα συσσωρεύσει ενδεχόμενη παράταση του πανδημικού φαινομένου στην οικονομία, όπου ήδη οι πιέσεις είναι ισχυρές. Η κυβέρνηση τείνει να εξαντλήσει τις όποιες παροχές και εδώ και καιρό μεταδίδει ότι μετά τον Φεβρουάριο θα γίνει πιο επιλεκτική στις ενισχύσεις της προς τους πληττομένους από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σωρεία αιτημάτων για ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις, την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα ανάληψη των ζημιών της πανδημίας. Ζητεί κατά βάση να εγγράψουν προβλέψεις της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις υπολογιζόμενες ζημίες της πανδημίας.
Οι τράπεζες παίζουν καθυστέρηση γιατί γνωρίζουν ότι επιπρόσθετες προβλέψεις σημαίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και προφανέστατα απώλειες για τους ήδη ζημιωμένους ιδιώτες μετόχους τους. Φαύλος κύκλος, με άλλα λόγια, με σοβαρές συνέπειες. Οι τράπεζες παραμένουν ακινητοποιημένες, ασκούνται μόνο στην είσπραξη των οφειλομένων, δεν μπορούν να επιτελέσουν το βασικό τους έργο, που δεν είναι άλλο από αυτό της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ το κανονιστικό πλαίσιο έχει γίνει απολύτως δεσμευτικό, η ανάληψη ρίσκου έχει εκλείψει ως έννοια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε σημείο που κάποιος παλαιός να δηλώνει ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζονται από λογιστές και όχι από τραπεζίτες. Ο κ. Στουρνάρας πάντως επιμένει για γρήγορο ξεκαθάρισμα και ταχεία επιστροφή σε αυτό καθεαυτό το πιστωτικό έργο. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους προσφέρονται χρηματοδοτικοί πόροι με αρνητικά επιτόκια ακριβώς για να αναδιαρθρωθούν γρήγορα και να επιτελέσουν το έργο τους. Οπότε μην αιφνιδιαστείτε αν προσεχώς δείτε να διεξάγονται τραπεζικές οδομαχίες… στην οδό Πανεπιστημίου.
Εκλογικοί σχεδιασμοί υπουργών και βουλευτών
Μπορεί επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου να εξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που προτείνουν στον Πρωθυπουργό να τις προκηρύξει πρόωρα ώστε να «κάψει», όπως λένε, την απλή αναλογική. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που άρχισαν από τώρα να αναζητούν εκλογική περιφέρεια προκειμένου να πολιτευθούν όταν και όποτε προκηρυχθούν εκλογές. Ενδιαφέρον για αναζήτηση εκλογικής περιφέρειας επιδεικνύουν πρωτίστως όσοι έχουν εκλεγεί στο Επικρατείας, αλλά και οι λεγόμενοι «τεχνοκράτες» υπουργοί. Ουδείς εξ αυτών δηλώνει επισήμως πού σκοπεύει να πολιτευθεί, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για παράδειγμα, προσανατολίζεται για την Α’ Πειραιώς. Εκεί προσανατολιζόταν μέχρι πρότινος και η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία όμως τελευταίως αρχίζει και σκέφτεται την επιλογή των νοτίων προαστίων ή τη Β’ Πειραιά. Ο μόνος εξωκοινοβουλευτικός που δήλωσε (δημόσια) ότι θα πολιτευθεί στην Περιφέρεια Αττικής και άλλαξε μάλιστα και υπουργείο, αφού από κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είναι ο Στέλιος Πέτσας. Εκείνο που ίσως δεν γνώριζε, όταν άλλαζε υπουργείο, είναι ότι θα πολιτευθεί στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον υπουργό του Μάκη Βορίδη. Αλλά και οι δύο συνεργάζονται άψογα, όπως λένε.
Πληροφορίες φέρνουν τον Θόδωρο Σκυλακάκη να προσανατολίζεται ως πρώτη επιλογή στην Α’ Αθήνας (όπου είχε εκτεθεί και στο παρελθόν ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων), ενώ δεν αποκλείεται όταν προκηρυχθούν οι εκλογές και «κλείσουν» οριστικά οι λίστες των υποψηφίων, να προτιμήσει και την εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας, ή ακόμα την πάλαι ποτέ Β’ Αθήνας στον Βόρειο Τομέα. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι τελικά, όπως μαθαίνω, υποψήφιος. Τελευταίως είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και μου λένε ότι προσανατολίζεται για τον Νότιο Τομέα, όπου εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προσανατολίζεται να πολιτευθεί στην Α’ Αθήνας, το ίδιο και ο Χρήστος Ταραντίλης, εκτός εάν προτιμήσει τον Βόρειο Τομέα. Ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης εάν πολιτευθεί θα θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας (την οποία γνωρίζει από την εμπειρία στο Ποτάμι). Οι πληροφορίες φέρνουν τον Κώστα Φραγκογιάννη ως υποψήφιο για την Καβάλα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά κάποιες πληροφορίες τον φέρνουν είτε στην Α’ Αθήνας είτε στον δυτικό τομέα.
Θα πρέπει ωστόσο να υπολογιστεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά τις ευρωεκλογές. Σε λίγο καιρό η κυβέρνηση (διάβαζε Λιβάνιος) θα φέρει, μαθαίνω, νόμο που επαναφέρει τη λίστα στις ευρωεκλογές και καταργεί τον σταυρό προτίμησης. Ετσι, ο Πρωθυπουργός ή οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να βάλουν σε εκλόγιμη θέση για την Ευρωβουλή όποιον ή όποια κρίνουν χρήσιμο/χρήσιμη. Και ξέρετε γιατί θα καταργήσουν τον σταυρό; Για να μην εκλέγονται διάφοροι σελέμπριτις σε βάρος πολιτικών, καθηγητών πανεπιστημίων και τεχνοκρατών.
O εθνικός μας δικαστής
Μετά από διαδικασία που διήρκεσε αρκετούς μήνες έχει επιλεγεί ως εθνικός μας δικαστής, ως εκπρόσωπος δηλαδή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος ειδικεύεται στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η εκλογή του θα γίνει με διαδικτυακό τρόπο την προσεχή εβδομάδα. Η θητεία του θα είναι εννέα χρόνια, θα εδρεύει στο Στρασβούργο και αντικαθιστά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ο οποίος να σημειώσω ότι ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και ήταν η πρώτη φορά που Ελληνας είχε εκλεγεί σε τέτοια θέση.
Κλονισμός της οικολογικής συνείδησης
Κλονισμός της οικολογικής συνείδησης επήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει καταχείμωνο κυνηγούς και ψαράδες, που δεν ανήκουν καν στον κύκλο ψηφοφόρων του κόμματός του. Πολλοί ερμήνευσαν ως λαϊκιστικό το άνοιγμα, άλλοι το χαρακτήρισαν άτοπο και ξένο προς τις ευρύτερες οικολογικές ανησυχίες της Αριστεράς και οι πιο πολιτικοί ως δείγμα του στρατηγικού κενού, που δηλώνει ανάγκη για γρήγορες επεξεργασίες και υιοθέτηση προγράμματος.
Οπως λέει και ο Ευκλείδης, «η κυβέρνηση δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο»… «Το τεχνολαϊκιστικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, αυτό το μείγμα νεοφιλελευθερισμού και σκληρής Δεξιάς, δεν θα ηττηθεί χωρίς την ύπαρξη μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης». Και μάλλον έχει δίκιο. Αν όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει μάχες χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ με τις «σέχτες», τα «ρεύματα» και τις «ομπρέλες» του κόμματός του, η πρώην σύζυγός του, κυρία Χέδερ Γκίμπσον (φωτογραφία), προοδεύει πραγματικά. Η επί πολλά έτη στενή συνεργάτιδα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και επικεφαλής μέχρι πρότινος της Διεύθυνσης Μελετών ανέλαβε το κρίσιμο πόστο και έργο της εποπτείας των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή θα ελέγχει την ορθή εφαρμογή των πιστωτικών αρχών και κανόνων. Η θέση είναι δύσκολη και ζηλευτή μαζί, απαιτεί πειθαρχίες και βεβαίως αντοχές. Περιττό να σημειώσουμε ότι οι προκάτοχοί της στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να διέλθουν συμπληγάδες. Ο νοών νοείτω..