H Ολλανδία αναστοχάζεται πάνω στο ένοχο παρελθόν της και στην εποχή που επιδιδόταν στο εμπόριο σκλάβων, καθώς το Rijksmuseum στο Αμστερνταμ ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη δουλεία. Με τίτλο της «Slavery», επικεντρώνεται στα πεπραγμένα της ολλανδικής αποικιοκρατίας σε μια περίοδο περίπου 250 χρόνων, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, και σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Σουρινάμ και η περιοχή της Καραϊβικής εν προκειμένω, καθώς διερευνά τον ρόλο που έπαιξε σε αυτή την «πρακτική» η Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών, παράλληλα με εκείνον της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών σε Νότιο Αφρική και Ασία αντίστοιχα.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πίνακες του Ρέμπραντ ή λιγότερο γνωστών ζωγράφων, αλλά και αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί άλλοτε στο μουσείο. Εργαλεία για την καλλιέργεια των φυτειών αλλά και αλυσίδες και χειροπέδες που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκλάβων μαζί με τις ξύλινες «δαγκάνες» σε ευρεία χρήση εκείνη την εποχή για να συγκρατούν τα πόδια τους και να τους εμποδίζουν να δραπετεύουν τα βράδια. Στο επίκεντρο της έκθεσης θα βρίσκονται δέκα αληθινές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τι θα πει δουλεία.
Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς μεταφέρει στο κλίμα αυτής της έκθεσης, η οποία για πρώτη φορά αποσκοπεί να διερευνήσει αυτή την πτυχή της ολλανδικής Ιστορίας. Πρόκειται για μια κίνηση που θεωρείται τολμηρή και γενναία, καθώς ρίχνει φως σε μια σκοτεινή περίοδο και όπως αποδεικνύεται αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενδοσκόπησης στις πρώην αποικιοκρατικές χώρες, οι οποίες, η μία μετά την άλλη, δέχονται το άγγιγμα και την επιρροή του κινήματος Black Lives Matter.
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»