Η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα μαγαζιά και στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, με τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να θυμίζουν εποχές προ πανδημίας και περιορισμών, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και επιστήμονες που επαναφέρουν την απειλή για τρίτο αυστηρό lockdown, ένα όπλο που είχαν τοποθετήσει από την αρχή στο τραπέζι.
Άλλωστε από την ανακοίνωση ακόμη της απόφασης για άνοιγμα των καταστημάτων οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι τα καταστήματα θα ξανακατεβάσουν ρολά σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός και φαινόμενα επικίνδυνα για την αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση της δημιουργίας νέας πίεσης στις ΜΕΘ.
Την «απειλή» αυτή θυμίζουν κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις εικόνες κοσμοσυρροής που παρατηρήθηκαν στις αγορές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι σπεύδουν ωστόσο να τονίσουν ότι ένα τρίτο αυστηρό lockdown θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία, θέση που προσυπογράφουν και οι έμποροι, που χαρακτηρίζουν «θάνατο» του εμπορίου το άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων.
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι επιστήμονες για την αντίδραση αυτή των πολιτών, η οποία όσο κατανοητή και αν είναι μετά από τόσο καιρό κλεισούρας, δεν παύει να είναι επικίνδυνη. Σε μια ενδιάμεση λύση μάλλον κάποιοι ζητούν έλεγχο του χρόνου που μένουν έξω οι καταναλωτές, ιδέα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει και η κυβέρνηση.
Απαιτείται πειθαρχία, καταστροφική μια τρίτη καραντίνα
Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες Σάββατο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.
Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.
Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε ο ίδιος.
Να ελεγχθεί ο χρόνος που μένουν έξω
Για ενδεχόμενο να μπει κόφτης στο SMS με τον αριθμό 2 (που στέλνουμε για τα καταστήματα) έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στις εικόνες που είδαμε στα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πολύ κόσμο να κάνει τα ψώνια του και αναγκαστικά σε αρκετές περιπτώσεις να συνωστίζεται, αφού και μεγάλες ουρές δημιουργούνται και δρόμοι και πεζοδρόμια «καταλαμβάνονται».
Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι σβήνουν το SMS και στέλνουν νέο, ενώ είναι έξω, «ανανεώνοντας» το δίωρο που τους επιτρέπεται, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να ψωνίσουν, είτε για άλλο λόγο.
«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής. Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω 6 ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης» διευκρίνισε.
Τουλάχιστον φοράνε μάσκα
Ωστόσο ο κ. Δερμιτζάκης είπε και πως «αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα.»
«Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό» συνέστησε, συμπληρώνοντας πάντως πως το γεγονός ότι οι ουρές σχηματίζονται έξω από τα μαγαζιά και ο κόσμος φοράει μάσκα μετριάζει την ανησυχία.