Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αρχή και μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει υποστεί από τέως παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας και προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων στον ελληνικό αθλητισμό.
Ηδη το δρόμο που χάραξε η Μπεκατώρου ακολούθησαν άλλες δύο αθλήτριες, οι οποίες μίλησαν για τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν. Οι εξομολογήσεις της διεθνούς πολίστριας Μάνιας Μπίκοφ και της κολυμβήτριας τεχνικής κολύμβησης Ραμπέας Ιατρίδου καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες σεξουαλικής βίας και κακοποίησης γυναικών στον ελληνικό αθλητισμό που επί χρόνια έμεναν στο σκοτάδι.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η συμβουλευτική ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, μίλησαν στον ΣΚΑΪ για τη σεξουαλική παρενόχληση, αφηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες και κάλεσαν τα θύματα να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής.
«Ήμουν 20 ετών και έχω έρθει με μεταγραφή από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων στην Αθήνα στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Ήταν καλοκαίρι, εγώ μόνη μου στην Αθήνα και ξεκινούσαμε προετοιμασία με την Εθνική ομάδα. Καταλαβαίνετε ότι πετούσα στα σύννεφα. Προέκυψε, όμως, ένας τραυματισμός και με έστειλαν στον γιατρό της ομάδας. Πήγα μαζί με άλλες δύο κοπέλες και όταν ήρθε η σειρά μου, ενώ ο τραυματισμός μου ήταν στον δεξί ώμο, ο γιατρός μου ζήτησε να κατεβάσω και το μαγιό που φόραγα, εκτός από την μπλούζα που είχα βγάλει. Κατάλαβα ότι κάτι δεν μου αρέσει.»
Ήταν άβολο και δεν μπορούσα να σκεφτώ με το μυαλό που είχα τότε τι σχέση μπορεί να έχει. Είπα είναι γιατρός και πρέπει να τον εμπιστευτώ. Υπάκουσα, έβγαλα το μαγιό. Η εξέταση έγινε κανονικά, δεν υπήρχε επαφή. Η έκθεσή μου ημίγυμνη ήταν κάτι ενοχλητικό και με απασχολούσε. Το συζήτησα και με τις συναθλήτριές μου, είχα μια χλιαρή αντιμετώπιση, δεν βαριέσαι και μήπως κάνω κι εγώ λάθος» δήλωσε η διεθνής πολίστρια.
«Η ντροπή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά μέσα σου»
«Τη δεύτερη φορά που πήγα μου ζήτησε το ίδιο πράγμα. Εκεί το έκανα γιατί δεν ήξερα ότι μπορώ και να μην το κάνω, αλλά τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί. Εκείνος πολύ κυνικά και απαξιωτικά μου είπε: “γιατί ντρέπεσαι;” και αυτό με πρόσβαλε. Το σκέφτομαι αρκετές φορές και νιώθω ενοχικά ως προ τη συμπεριφορά μου. Μου έριχνα ευθύνες γιατί δεν αντέδρασα αλλιώς. Η κοινωνία θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να επιρρίψει ευθύνες στον θύτη και να προστατεύσει το θύμα» πρόσθεσε η ίδια.
Η Μάνια Μπίκοφ έχει τέσσερα παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό.
«Μιλάμε πάρα πολύ πάνω σε αυτό. Εμείς είμαστε υποψιασμένοι. Μιλάμε για τα κριτήρια τα οποία πρέπει να μπαίνουν τα όρια όταν κάποιος πάει να μας προσεγγίσει ή να μας μιλήσει. Αν είχα τότε το μυαλό που έχω τώρα θα όρμαγα, θα αγρίευα, θα ήμουν ένα αγρίμι. Σε ένα κορίτσι τώρα θα έλεγα να σταθεί και να φωνάξει. Η ντροπή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά μέσα σου» τόνισε.