Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόβοι για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό που φαίνεται να έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα στους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την μετάλλαξη του κορωνοϊού, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες. Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού κάτι που ανησυχεί πολύ κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.
Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη εντοπιστεί στο Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, την Ολλανδία , Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.
Αγωνία για τις μεταλλάξεις του ιού
Η μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.
Για τις μεταλλάξεις μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα.
Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν. Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ανησυχητικά ήταν ωστόσο και τα όσα είπε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ιός θα έχει συνεχείς μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για ησυχάσουμε ποτέ από αυτόν, γι αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.
26 περιπτώσεις μετάλλαξης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 26 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι επιστήμονες ανησυχούν από τη στασιμότητα της πανδημικής κατάστασης, όπου τα κρούσματα εμφανίζονται σε προβλέψιμο εύρος διακύμανσης, αλλά χωρίς να υποχωρούν, καταδεικνύοντας ότι οι θύλακες επιπολασμού τους είναι διάσπαρτοι στις τοπικές κοινωνίες και δη τα μεγάλα αστικά κέντρα, και αόρατοι από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.
Σε αυτή τη ρευστή κατάσταση όπου οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποίησουν την εξελικτική δυναμική της πανδημίας, με τα ενεργά κρούσματα να εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 6.000 και τα μισά εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων από την 1η Φεβρουαρίου και παρακολουθεί με επαυξημένη ετοιμότητα το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έτοιμη στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν να προχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς.