Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.
«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.
«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.
«Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα», συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.
Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.
Γι’ αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, «δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο».
Βασιλακόπουλος: Οι ιατρικές μάσκες οι πιο ασφαλείς
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, διευκρίνισε ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες, αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή από τον γιατρό και το αντίστροφο, είναι οι καταλληλότερες δυνατές», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για το ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Εν συνεχεία διευκρίνισε, μιλώντας στο Mega, ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν τα χαρακτηριστικά FFP2 ή FFP3 ή ΚΝ95 και ΚΝ99 και «κρατούν το 95-99% των μικρών σωματιδίων».
Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό, αλλά πάλι συγκρατούν.
«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», σημείωσε.
Σε αντίθετη περίπτωση προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να αντικαθίστανται. Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα.
«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».
Διευκρίνισε δε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις μάσκες μιας χρήσης.
Χειρουργικές μάσκες προτείνουν Γαλλία – Γερμανία
Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Ευρώπη με τις χώρες να βρίσκονται σε συναγερμό, αυστηροποιώντας τους κανόνες τους ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Η Γερμανία την Τρίτη το βράδυ καθιστούσε υποχρεωτικό για τα άτομα που μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού στιλ: είτε N95, την αντίστοιχη κινεζική ή ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2, ή χειρουργική μάσκα.
Είχαν προηγηθεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Βαυαρίας αυτήν την εβδομάδα, η οποία απαίτησε μάσκες αντίστοιχες των N95 στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Αυστρία θα εισάγει τα ίδια μέτρα από τη Δευτέρα.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη που οδήγησε σε αυτή την «τεράστια αύξηση» στις λοιμώξεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι ο λόγος πίσω από τη θέσπιση των αυστηρότερων μέτρων για τις μάσκες. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι προς το παρόν η μετάλλαξη αυτή δεν είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη Γερμανία.
«Υπάρχει ακόμα χρόνος να συγκρατήσουμε τον κίνδυνο», είπε η Μέρκελ. «Άρα, το θέμα είναι η πρόληψη».
Εκκληση να μην χρησιμοποιούν πλέον υφασμάτινες μάσκες απεύθυνε στους πολίτες ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Ο Daniel Camus, του Ινστιτούτου Παστέρ στη Λιλ και μέλος του συμβουλίου, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο την Τετάρτη:
«Οι μάσκες κατηγορίας 2 ή υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70%, ενώ οι μάσκες κατηγορίας 1, όπως οι χειρουργικές μάσκες, μπορούν να φτάσουν το 95% εάν φορεθούν σωστά. Καθώς η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε μάσκες με την υψηλότερη ισχύ φιλτραρίσματος.
Δεν αμφισβητούμε τις μάσκες που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα, αλλά καθώς δεν έχουμε νέα όπλα ενάντια στα νέα στελέχη, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τα όπλα που έχουμε ήδη».
Τι δείχνουν οι μελέτες
Οπως αναφέρει η «Wall Street Journal», μια σειρά επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι, γενικά, η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» τον Ιούνιο συνέκρινε τα ποσοστά μετάδοσης σε 16 χώρες και διαπίστωσε ότι «τόσο οι μάσκες N95 όσο και οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα σε σύγκριση με τις μάσκες μίας στρώσης».
Αλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο Duke τον Αύγουστο, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών καλυμμάτων προσώπου και διαπίστωσε ότι οι μάσκες N95 ήταν οι πιο αποτελεσματικές. Οι απλές χειρουργικές μάσκες είναι περίπου τρεις φορές πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες μάσκες στην πρόληψη της εξάπλωσης των σταγονιδίων του ιού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013.