Γεννήθηκε τον Ιούλιο κάποιας χρονιάς στη Καλαμάτα, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Δεν γνωρίζουμε πόσο βοήθησαν τον Μίλτο Πασχαλίδη τα μαθηματικά στη διαδρομή του αλλά αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν η συμμετοχή του στο συγκρότημα των Χαΐνηδων. Εκεί πήρε το βάφτισμα του πυρός και από κει του έμεινε ένα «κουσούρι».
Παραμένει ένας χαΐνης της δισκογραφίας (σ.σ. χαΐνηδες αποκαλούνταν από τους τούρκους οι χριστιανοί αντάρτες που εμφανίστηκαν στη Κρήτη μετά την κατάκτηση της). Στην προσωπική του πορεία χάραξε το δικό του δρόμο, έγινε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του, ασυμβίβαστος, τίμησε και τιμάει τους έλληνες ποιητές στις δουλειές του και εν μέσω κορωνοϊού και καραντίνας, δεν δίστασε να κυκλοφορήσει την περασμένη άνοιξη νέα του προσωπική δουλειά. Τίτλος: «Στη χώρα των αθώων».
Αύριο Κυριακή αποφάσισε να εμφανισθεί στον Σταυρό του Νότου. Εκείνος με τους μουσικούς στη σκηνή του αγαπημένου του στεκιού και εμείς μέσω live streaming. Ο Μίλτος Πασχαλίδης συγκεντρώνει τα καλύτερα τραγούδια του, κομμάτια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά αλλά κυρίως την διάθεσή του για επικοινωνία μέσω της μουσικής του, που τόσο έχει δυσκολέψει τους τελευταίους μήνες και μας υποδέχεται, στο δεύτερο σπίτι του πια, την Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου. Μαζί του η γνωστή παρέα των τελευταίων χρόνων: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Πάρις Περισυνάκης (λύρα, μαντολίνο, μπουζούκι), Νίκη Γρανά (πιάνο, τραγούδι), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα). Τιμή Εισιτηρίου: 7 ευρώ. Εισιτήρια: Viva.gr
Το άλμπουμ του «Στη χώρα των αθώων» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε δύο εκδόσεις. Την απλή που περιλαμβάνει το cd και τους στίχους και την limited που συνοδεύεται από πολυσέλιδο βιβλίο, το οποίο περιέχει κείμενα του Μίλτου Πασχαλίδη σχετικά με το ιστορικό της δημιουργίας όλων των τραγουδιών, τους στίχους καθώς και φωτογραφικό υλικό από το στούντιο. Το όνομα του δίσκου προέκυψε από το άτιτλο ποίημα που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Του το εμπιστεύθηκε o ποιητής, το μελοποίησε ο Μίλτος Πασχαλίδης και ονόμασε το άλμπουμ από μία φράση του ποιήματος.« Ο πατέρας του μού είπε: ‘’δε θέλω άλλα παιδιά να περάσουν ό, τι πέρασε ο γιός μου’’. Αμήν», σημειώνει ο τραγουδοποιός.
Στη νέα του δουλειά κατάφερε τη μικρή ιστορία μιας παρέας φίλων, παρόντων και απόντων, να την κάνει κοινή σε όλους μας. Πήρε λόγια του Μάνου Ελευθερίου, του Αλκη Αλκαίου, του Οδυσσέα Ιωάννου (και δικά του), μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου, του ιδίου, ένα παλιό κομμάτι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τα τραγούδησε παρέα με τους Γιώργο Νταλάρα, Θάνο Μικρούτσικο και Φοίβο Δεληβοριά. Η «Χώρα των αθώων» είναι ένα μουσικό έργο πολιτικό που έχει μια ξεκάθαρη θέση. Στο επίκεντρό του είναι ο άνθρωπος.
Στο σημείωμα του άλμπουμ αναφέρει, μεταξύ άλλων, μία φράση: «σ΄ αυτό τον τόπο που ποτέ δεν έφταιξε κανείς για τίποτα». Από εδώ αρχίζει η συζήτησή μας με τον Μίλτο Πασχαλίδη, για το vima.gr. «Ο μόνος Έλληνας που έφταιξε σε κάτι κατά την επίσημη Ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο, είναι ο Εφιάλτης! Από τότε μέχρι σήμερα, επισήμως όλοι οι Έλληνες είναι άγιοι και για όλα τα στραβά μας φταίνε οι Άλλοι. Σ αυτή τη χώρα, σπάνια αναλαμβάνει κανείς οποιαδήποτε ευθύνη. Επίσης σπάνια λέει: δεν ξέρω. Όλοι τα ξέρουμε όλα και δε φταίμε σε τίποτα. Εσένα δεν σου έχει φανεί παράδοξο;». Ακούγεται σα να μην υπάρχει ελπίδα για αυτό τον κόσμο. Η απάντησή του μάλλον σιβυλλική: «Ελπίδα, μόνο για αυτόν υπάρχει. Ο άλλος είναι – στην καλύτερη περίπτωση – άδηλος».
O Μίλτος Πασχαλίδης έχοντας βιώσει καλά στο πετσί του, τα αποτελέσματα της πανδημίας, καθότι άνθρωπος της μουσικής, βλέπει συνέπειες στον εργασιακό – οικονομικό τομέα. «Μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι αντικειμενικά δύσκολα τα πράγματα, χωρίς αμφιβολία. Ο ρόλος της Αριστεράς θα είναι, σ αυτόν τον άγριο καπιταλισμό που έχει καταστήσει κατ εξοχήν ταξικό το σύστημα υγείας παγκοσμίως, να μην επιτρέψει σε ορισμένους να δουν κι αυτή την κρίση σαν ευκαιρία και να πλουτίσουν επί πτωμάτων.».
Η ζωή όμως συνεχίζεται όπως και η Τέχνη : «Εχει επιβιώσει ακόμα και μετά το Ολοκαύτωμα. Δεν κινδυνεύει από την πανδημία. Ίσα- ίσα, θα δούμε ωραία έργα τέχνης να αναδύονται όταν ησυχάσει αυτή η λαίλαπα. Πιθανόν με νέους κώδικες δίπλα στους παλιούς». Οι δικοί του κώδικες παρουσιάζονται «Στη χώρα των αθώων». Μια ιστορία που άρχισε «την ημέρα που έφυγε ο Λαυρέντης» σημειώνει και συνεχίζει: «Μια παράξενη αλυσίδα συμπτώσεων γεννούσε το ένα τραγούδι πίσω απ το άλλο. Ο Λάρυ (σ.σ. Μαχαιρίτσας) ο Ελευθερίου, ο Θάνος, ο Άλκης. Σα να μου υπαγόρευαν νοερά τι να κάνω. Κι ύστερα, οι γενναιόδωροι παρόντες, ο Οδυσσέας Ιωάννου με τα λόγια του, ο Φοίβος Δεληβοριάς, φίλος και συνοδοιπόρος πάνω από 20 χρόνια και μόλις αξιωθήκαμε το πρώτο μας ντουέτο. Και ο Γιώργος Νταλάρας. Ο κατ εξοχήν ΄΄ένοχος΄΄ για τα πάντα. Ο πιο τρυφερός συμπαραστάτης. Φίλος πια, οριστικά»
Η συζήτησή μας ολοκληρώνεται με αναφορά στους δύο μεγάλους απόντες, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Θάνο Μικρούτσικο: «Είναι και οι δυο αναντικατάστατοι στη ζωή μου. Κι αυτό σημαίνει, έχω πια κάποιες τρύπες που δεν καλύπτονται. Σκέφτομαι κάθε μέρα τι θα έλεγαν τώρα με τον ιό. Και σκάω στα γέλια, γιατί φαντάζομαι. Ο Μαχαιρίτσας θα γκρίνιαζε γιατί, τώρα που είναι κλεισμένος στο σπίτι, ακυρώθηκε και το Roland Garros και δε θα βλέπει τον Ναδάλ. Κι ο Μικρούτσικος θα μας έπαιρνε τηλέφωνο από απόκρυψη και θα έκανε μιμήσεις τραγουδώντας καψουροτράγουδα με αυτοσχέδιους στίχους για την πανδημία. Σπάω το κεφάλι μου, με τι θα έκανε ομοιοκαταληξία τον Τσιόδρα (να ναι καλά ο άνθρωπος)…»
Που μπορείτε να ακούσετε και να προμηθευτείτε το άλμπουμ:
sales@ogdoo.gr (χωρίς έξοδα αποστολής)
iTunes: https://apple.co/3bvcE3b
Google Store: https://bit.ly/3btziJb
Amazon: https://amzn.to/39oKmWu
Spotify:https://spoti.fi/2UDFCaq
Deezer: https://bit.ly/3bse4LQ
Tidal: https://bit.ly/2vSDN0N