Κατάθεση ψυχής έκανε στο MEGA και το Live News η Σοφία Μπεκατώρου η οποία αναφέρθηκε στον βιασμό που, όπως έχει καταγγείλει, υπέστη το 1998 στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
Ύστερα από δεκαετή ψυχοθεραπεία, η ίδια, αποφάσισε να μιλήσει, εκτός από την κατάθεση του εισαγγελέα, δημόσια όταν όπως είπε κάποιος γνωστός της είπε ότι ο φερόμενος ως δράστης την «πέφτει σε 15χρονα».
«Όταν το άκουσα αυτό πάγωσα. Εκεί είπα Σοφία αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με εσένα. Έχει να κάνει και με άλλους. Κι αν αυτός το έκανε σε εσένα τότε και συνεχίζει να βρίσκεται στην Ομοσπονδία σε εξέχουσα θέση, μπορεί να κακοποιεί και άλλα παιδιά. Αυτό το βάρος δεν μπόρεσα να το σηκώσω. Και από τη στιγμή που το είχα καταγγείλει συνειδητοποίησα ότι μπορεί να έχω κάνει αυτό που πρέπει νομικά αλλά αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ελεύθερος», είπε, θέλοντας να εξηγήσει γιατί, ενώ έχει καταθέσει για το θέμα στον εισαγγελέα, αποφάσισε και να κοινοποιήσει τις δύσκολες στιγμές που, όπως έχει καταγγείλει, βίωσε.
Υπήρχαν παράγοντες που μας είχαν εκφοβίσει
«Σε αυτή την αποστολή είχαμε τη συνοδεία ενός παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Μέχρι τότε είχαμε πολύ πόλεμο από την Ομοσπονδία. Υπήρχαν παράγοντες που μας είχαν εκφοβίσει. Εμένα μου είχαν πει ότι ήμουν ένα τίποτα, ότι δεν θα μπορέσω να φέρω καμία διάκριση και ότι δεν περίμεναν τίποτα από εμένα. Ένας εκ των παραγόντων της Ομοσπονδίας ήταν πιο φιλικός, και θεωρούσαμε ότι αυτό μπορούσε να μας βοηθήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας. Νομίζαμε ότι αυτός ήταν με το μέρος μας. Αναπτύχθηκε μια πιο φιλική σχέση. Μαζί με την Αιμιλία του λέγαμε για τα προβλήματα μας. Ήμουν η πιο μικρή της ομάδας», δήλωσε σε video που έδωσε στην εκπομπή Live News, στο MEGA, και αναφερόμενη σε εκείνη τη βραδιά, πρόσθεσε: «Μετά μιλούσαμε για τους Αγώνες, μετά άρχισε να με πλησιάζει, μου έλεγε έλα να σου μιλήσω. Άρχισε να με φιλάει, να με ρίχνει στο κρεβάτι. Του λέω δεν θέλω. Μου λέει έλα μωρέ δεν είναι τίποτα. Ήθελα να του δείξω ότι δεν υπήρχε συναίνεση. Όταν σηκώθηκα να φύγω μου είπε “έλα που πας τώρα”. Όταν ήταν πάνω μου δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήμουν παγωμένη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τον σπάσω στο ξύλο. Αλλά είχε μεγάλη δύναμη στην ομοσπονδία. Όταν τελείωσε, συνειδητοποίησα ότι με είχε βιάσει, πως ό,τι και να του είπα, δεν το δέχτηκε. Ήθελα να τον σπάσω στο ξύλο. Τελικά, είχα γίνει θύμα, σηκώθηκα, όταν έφυγε από πάνω μου, έφυγα γρήγορα, η συναθλήτριά μου κοιμόταν, έκανα μπάνιο και ήθελα να βγάλω τη σάρκα μου από πάνω μου. Ένιωθα αδικημένη, θυμωμένη με τον εαυτό μου, που δεν τον έσπρωξα. Είχε γίνει όμως. Την επόμενη μέρα δεν μπορούσα να μιλήσω. Στην Αθήνα όσο συνειδητοποιούσα τι είχε συμβεί, τόσο χειρότερα ένιωθα. Το είπα στον, τότε, σύντροφό μου, και μου είπε να πάει να τον δείρει. Δεν τον άφησα γιατί ήταν και αυτός αθλητής. Παρ’όλες τις ικανότητές μας, ένιωθα ανήμπορη, ένα κομμάτι, σαν ένα πιόνι. Ένιωθα εγκλωβισμένη. Του είπα να μην μιλήσει».
Η συνάντηση με τον βιαστή
Ο παράγοντας, στη συνέχεια, της ζήτησε να συναντηθούν για να μιλήσουν. Αυτό έγινε σε δημόσιο χώρο. «Του είπα θα μπορούσες να ήσουν πατέρας μου. Πως μου το έκανες αυτό; Του είπα να μη με ξαναπάρει ποτέ τηλέφωνο και τον απείλησα ότι εάν τολμήσει να με ξαναπλησιάσει θα τον καταγγείλω. Από τότε δεν μιλήσαμε ποτέ για αυτό το θέμα. Εμένα άλλαξε η ζωή μου για πάντα. Τη στιγμή του βιασμού μου στην Ισπανία έχασα κάθε εκτίμηση για τον εαυτό μου».
Τα επόμενα χρόνια δεν ήταν εύκολα για την Ολυμπιονίκη σε ότι αφορά τη σχέση της με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας: «Ο παράγοντας όταν έβλεπε ότι τον αγνοούσαν ήταν πολύ επιθετικός. Σε κάθε προσπάθειά μου να διεκδικήσω πράγματα όλο με απαξίωνε. Δεν με βοηθούσε. Στο μεταξύ, έκανε και η κόρη του προέδρου ιστιοπλοΐα. Είχαμε πόλεμο. Με είχαν προειδοποιήσει ότι θα μας σαμποτάρουνε. Υπήρχαν περιστατικά που ήταν στημένοι αγώνες. Είχα κάνει αναφορές στην ΓΓΑ κλπ., αλλά ποτέ δεν δικαιώθηκα», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Μετάνιωσα που το έθαψα μέσα μου
Η αθλήτρια, όπως είπε, το μετάνιωσε που το είχε θάψει μέσα της, και το μοιράστηκε με συναθλητές και την ψυχολόγο της. Έκανε προσπάθειες για να το πει αλλά και πάλι φοβόταν. Η αιτία για να αποφασίσει να μιλήσει στον εισαγγελέα ήταν όταν οι αθλητές συναντήθηκαν και μίλησαν με αφορμή την αγωγή που έχει καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας κατά του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη. «Ήμουν ήσυχη ότι έχω κάνει το σωστό βήμα. Ήμουν αποφασισμένη να δώσω αυτή τη μάχη που είναι έξω από το νερό και θα εξυγιάνει την ιστιοπλοΐα».
Ψυχολόγος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας για Μπεκατώρου: Όταν έμαθα ερμήνευσα τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
Την ίδια ώρα το βάρος που ένιωθε και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρουσίαζε προέταξε η ψυχολόγος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, που μίλησε μετά τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η Μαρία Ψυχουντάκη, Αθλητική ψυχολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega, τόνισε τα εξής: «Μέχρι το 2008 ήμασταν με τη Σοφία, για τους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντα της έλεγα “Σοφία υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δουλέψεις οπωσδήποτε”. Καταλαβαίναμε την συμπεριφορά της Σοφίας. Μόνο όταν έμαθα το γεγονός μπόρεσε να ερμηνεύσω όλες αυτές τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που είχε στη διάρκεια της προετοιμασίας».
«Γιατί το πρώτο που πλήττεται είναι η έλλειψη αυτοσεβασμού, κι αυτό εμείς το εισπράτταμε. Αλλά είναι προικισμένη, εξαιρετικά δυνατή ως προσωπικότητα και μπόρεσε να αφήσει πίσω, να μένει στο εδώ και τώρα που ζητά ο αθλητισμός και να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Και όχι μόνο αυτό, συνέχιζε… Η ζωή της είναι συνυφασμένη με την ιστιοπλοΐα», ανέφερε ακόμη η ψυχολόγος.
«Πιστέψτε με ήταν πολύ δύσκολη. Και η πρώτη τετραετία ακόμα πιο δύσκολη. Οι επιτυχίες την δυνάμωναν ακόμα περισσότερο. Και το ίδιο ο ίδιος ο αθλητισμός που την έχει δυναμώσει πολύ και την ετοίμαζε να βρει τον εαυτό της και να βρει την δική της δύναμη. Κανείς δεν της έδωσε δύναμη, τον δρόμο της άνοιξαν οι ψυχολόγοι για να βρει τη δύναμη και να τα πει τώρα», τόνισε η κ.Ψυχουντάκη.
«Μια άλλη ερμηνεία που δίνω: τώρα είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να ακούσει κάτι χωρίς να θυματοποιήσει περισσότερο το θύμα», πρόσθεσε ενώ κλείνοντας είπε ότι «δεν είναι ο αθλητισμός που φταίει γι ‘ αυτές τις καταστάσεις, ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των παιδιών».
«Έσπασε» τη σιωπή της αθλήτρια που βιάστηκε σε ηλικία 11 ετών
Εκτός από την Σοφία Μπεκατώρου, τη δύναμη να βγει να μιλήσει βρήκε και το νεαρό κορίτσι που πλέον είναι 21 ετών και ξέπεσε και αυτό θύμα βιασμού στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών.
Η κοπέλα μίλησε ανώνυμα και με αλλοιωμένη φωνή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και αποκάλυψε όσα βίωσε, αλλά και το πώς πήρε την απόφαση να «σπάσει» τη σιωπή της μετά από τόσα χρόνια.
Σε αντίθεση με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η υπόθεση της νεαρής αθλήτριας -αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα- δεν έχει παραγραφεί.
«Ηταν βιασμός με όλο το νόημα. Ημουν τότε 11 χρόνων. Ημουν σε σοκ και, αντί να με στηρίζουν, ήθελαν να με καταστρέψουν. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Απλά, δεν ήθελα να το περάσει και η οικογένειά μου τότε», είπε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια η νεαρή αθλήτρια μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό.
«Επικοινώνησα με τη Σοφία Μπεκατώρου, στέλνοντάς της ένα μήνυμα υποστήριξης, όπως θα έχει λάβει πολλά άλλα. Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω στην αρχή και της έστειλα ένα μήνυμα, της είπα κάποια πράγματα. Της είπα, απ’ έξω απ’ έξω, τι μου έχει συμβεί και έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία», συμπλήρωσε.
«Ηταν βιασμός με όλο το νόημα. Πέρασαν τρία χρόνια για να το πω στους δικούς μου ανθρώπους. Ημουν 14 όταν το είπα, ναι, και δεν άντεχα άλλο και έπρεπε κάπως να βρω το θάρρος να το πω στους γονείς μου. Μόλις το έμαθαν οι γονείς μου πήγαν κατευθείαν στην Αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.
Επιστολή στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από 18 πρωταθλητές
Μετά τις αποκαλύψεις-σοκ , οι αθλητές της ιστοπλοΐας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.
Στην τρισέλιδη επιστολή τους οι 18 πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας περιγράφουν όλα όσα έχουν συμβεί στο χώρο του αθλήματός τους τα τελευταία χρόνια.
Η επιστολή περιλαμβάνει εν συντομία το χρονικό των καταγγελιών από τον Νοέμβριο του 2019 με τον Νίκο Κακλαμανάκη μέχρι τον Ιανουάριο και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στις παραιτήσεις μελών της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου.
Οι υπογράφοντες ζητούν, επίσης, να υπάρξει επιτάχυνση των εκλογών στην ομοσπονδία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου.
«Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα ως άνω εκτιθέντα και να επέμβετε για το καλό του αθλήματος στην αρχή της Ολυμπιακής χρονιάς, στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της» καταλήγει η επιστολή που ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook η Σοφία Μπεκατώρου.