Σημαντικό οπτικό υλικό από κάμερα ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018, όταν σημειώθηκε ο πύρινος όλεθρος στο Μάτι, προσκόμισε προ μερικών εβδομάδων στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής o οποίος κατηγορείται για την εν λόγω υπόθεση.
Το άγνωστο οπτικό υλικό
Στο άγνωστο οπτικό υλικό που παρουσιάζει «Το Βήμα» διαπιστώνεται – όπως σημειώνει στο υπόμνημα του ο ίδιος αξιωματικός – η μεγάλη έκταση κι η επικινδυνότητα της πυρκαγιάς που είχε σημειωθεί κοντά στα διυλιστήρια του Ισθμού της Κορίνθου σχεδόν την ίδια ώρα που ξεκινούσε και η φονική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική.
Κι αυτό προκειμένου τα στελέχη της Πυροσβεστικής να αντικρούσουν αιτιάσεις σε πορίσματα πραγματογνωμόνων και σε άλλα δικαστικά έγγραφα ότι «η πυρκαγιά στα διυλιστήρια ήταν ιδιαίτερα μικρής έκτασης και σε χαμηλή βλάστηση και δεν υπήρχε λόγος να εστιασθεί το ενδιαφέρον των επίγειων και κυρίως εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής σε αυτήν».
Στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν τον κίνδυνο που υπήρχε να σημειωθεί έκρηξη στις τεράστιες δεξαμενές καυσίμων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και του ευρύτερου λεκανοπεδίου.
Πέπλο μαύρου καπνού
Το οπτικό υλικό που παρουσιάζεται τώρα είναι βίντεο από κάμερα που είχε τοποθετηθεί – με βάση τότε πειραματικό σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- σε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που προχωρούσε σε κατοπτεύσεις πυρκαγιών. Το βίντεο αυτό ανακαλύφθηκε προσφάτως από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το εν λόγω «επιχειρησιακό» ελικόπτερο είχε κινηθεί αρχικά στην περιοχή της Κινέττας που είχε σημειωθεί η πρώτη πυρκαγιά εκείνης της «μαύρης» ημέρας κι ακολούθως κατευθύνθηκε στην περιοχή των διυλιστηρίων των Αγίων Θεοδώρων όπου είχε υπάρξει άλλη πυρκαγιά κοντά στις δεξαμενές.
Μάλιστα καπνοί από την πυρκαγιά αυτή είχαν σκεπάσει –όπως φαίνεται από σχετική αποτύπωση του βίντεο- και όλους τους χώρους αποθήκευσης καυσίμων των διυλιστηρίων.
Σημειώνεται ότι με βάση μία στιχομυθία αλλοδαπού πιλότου ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο σημείο, με το κέντρο της Πυροσβεστικής οι ερευνητές της υπόθεσης είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν «ήσσονος σημασίας, υφέρπουσας (…) σε χαμηλή βλάστηση, είναι διαχειρίσιμη από επίγειες δυνάμεις και δεν χρειάζονται εναέρια μέσα».
Κάτι για το οποίο διατυπώνουν αντιρρήσεις οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, με βάση και το σχετικό οπτικό υλικό που αναδεικνύει – όπως σημειώνουν – τον πραγματικά μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε.
Γι’ αυτό κι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είχαν ζητήσει να πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού το ελικόπτερο που βρισκόταν στο σημείο εκείνο.
Επισημαίνεται ότι το βίντεο από την καταγραφή του ελικοπτέρου σταματά λίγη ώρα αργότερα – στη διάρκεια της πτήσης του προς τη βορειοανατολική Αττική – λόγω εξάντλησης της μπαταρίας.
Αναφέρεται τέλος ότι στις ίδιες άγνωστες αναφορές των αξιωματικών της Πυροσβεστικής περιλαμβάνεται και δορυφορική καταγραφή από την έκταση της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια Κορίνθου όπως και φωτογραφίες και βίντεο από κάμερες δύο τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.