Σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα το μεσημέρι συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ αναμένεται το ραντεβού του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ενώ αύριο ο τούρκος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει τετ α τετ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία ξεκίνησαν θετικά το νέο έτος, ωστόσο η Ε.Ε. διατηρεί την ανησυχία της για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποδεχόμενος τον κ. Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα, καλωσόρισε τα βήματα προς την επερχόμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Έχουμε δει βελτίωση στη γενικότερη ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε σε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα του κ. Μπορέλ, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ανακοίνωση της επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».
Επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ο κ. Μπορέλ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι Βρυξέλλες και Αγκυρα θα πρέπει να προβούν σε «στιβαρά βήματα» προκειμένου να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους, προσθέτοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν για μια ατζέντα με θετικό πρόσημα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως μεταξύ των όσων θα συζητηθούν συγκαταλέγεται και η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ συμπλήρωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης.
Αμφότεροι, επεσήμαναν ότι το 2020 ήταν δύσκολη και προβληματική χρονιά για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν τη βούληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις με την Ε.Ε.
Όμως είναι δύσπιστοι σε «δηλώσεις προθέσεων» και θέλουν «πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του Ζοσέπ Μπορέλ.
«Ελπίζουμε όλοι ότι τα λόγια του τούρκου προέδρου θα μετατραπούν σύντομα σε συγκεκριμένες ενέργειες με διάρκεια που θα αποδείξουν ότι έχει πραγματικά καλή θέληση έναντι της ΕΕ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
Όμως «κανένας δεν προτίθεται να σβήσει» ό,τι έχει συμβεί, προειδοποίησε. «Η Ευρωπαϊκη Ένωση παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της καθώς και να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα», διαβεβαίωσε.