Με το… καλημέρα σας, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε σε αλλαγές στις ΗΠΑ και υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.
Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε εξάλλου και το διάταγμα επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.
«Παγώνουν» οι απελάσεις
Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριο των απελάσεων.
Ωστόσο ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.
Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).
Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.
«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.
Καραβάνια μεταναστών
Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.
Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης· όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής.
Τέλος στην κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
Η κυβέρνηση του Μεξικού χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναστολή της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, μια απόφαση που έλαβε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
“Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους”, έγραψε στο Twitter o Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Αυτό το “αντιμεταναστευτικό” τείχος ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Εξάλλου ο Εμπράρδ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής από τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο “για έναν δρόμο προς τη διπλή υπηκοότητα”.
“Όπως έγραψε ο πρόεδρος (του Μεξικού Άντρες) Λόπες Ομπραδόρ πριν μερικά χρόνια στον πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: οι γέφυρες ανοίγουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κατανόησης”, πρόσθεσε.
Οι «Ονειροπόλοι»
Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο τερματίστηκε η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού. Επίσης θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση των περίπου 700.000 “Ονειροπόλων”, των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και οι οποίοι ζουν έκτοτε εκεί.
Το πρόγραμμα που προστατεύει τους “Ονειροπόλους” από την απέλαση, το DACA, είχε δημιουργηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ το κατήργησε το 2017.
Ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Μπάιντεν για την αρχή της θητείας του, κυρίως τη μετανάστευση, ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Μεξικό, και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
“Συμφωνώ με τις τρεις βασικές προσεγγίσεις του (…) Είναι πολύ σημαντικές: (η μάχη κατά) της πανδημίας (covid-19), η αναζωογόνηση της οικονομίας και η μετανάστευση”, δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο ευχήθηκε μια “αποδοτική θητεία”.
Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ, ήταν μεταξύ των τελευταίων ηγετών που είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Για το Μεξικό – από όπου κατάγονται 38 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ– το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ατζέντας του Μπάιντεν, συνέχισε ο Μεξικανός πρόεδρος.
Να εξετάσουν το σχέδιο επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το κλίμα ζητούν Ρεπουμπλικανοί
Στο μεταξύ, μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κάλεσε χθες, τον Μπάιντεν να καταθέσει στη Γερουσία το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν» οι γερουσιαστές, λίγα λεπτά μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν για την επανένταξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη συμφωνία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.
Ο γερουσιαστής Στιβ Ντέινς κατέθεσε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον πρόεδρο να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μία διεθνή συμφωνία χωρίς την έγκρισή της από τα 2/3 της Γερουσίας.
Η κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας έχει διαμορφωθεί με ισάριθμες έδρες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (50-50) και με την ψήφο της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις να καθορίζει την πλειοψηφία.
Την απόφαση υποστήριξαν άλλοι πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (Τζον Μπαράσο, Τζέρι Μοράν, Ρότζερ Μάρσαλ, Σίνθια Λούμις και Μάικ Κρέιπο.
«Τουλάχιστον, παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να πράξει αυτό που αρνήθηκε να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα και να καταθέσει τη Συμφωνία του Παρισιού στη Γερουσία για επεξεργασία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντέινς.
Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην αναφερόμενη συμφωνία το 2016, δεσμεύοντας τη χώρα για τη μείωση μέχρι το 2025 της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26%-28% από τα επίπεδα του 2005. Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να καταθέσει τη συμφωνία στη Γερουσία για να λάβει τη συγκατάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι αυτή υπάγονταν στο Πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 1992, που είχε επικυρωθεί νωρίτερα.
Ο επόμενος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας την προηγούμενη χρονιά (2020), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποδέσμευσης της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και των Αμερικανών παραγωγών άνθρακα.
Τι θα κάνει με την δίκη Τραμπ
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αφήσει το μηχανισμό της διαδικασίας για τη δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη.
«Είμαστε σίγουροι ότι στη Γερουσία (…) μπορούν να εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν να εργάζονται για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε η Ψάκη στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο.
«[Ο πρόεδρος] θα αφήσει το μηχανισμό, την επιλογή του χρόνου και άλλες λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει το Κογκρέσο με την παραπομπή σε αυτούς [τους γερουσιαστές]», δήλωσε η ίδια.
Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν ορκίστηκε χθες, Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δικαστική παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε εξέγερση με την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δεν έχει ακόμη αποστείλει τη διάταξη της παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Γερουσίας, η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα αρχίσει την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη αποστολή της διάταξης παραπομπής.
Η… γενναιόδωρη επιστολή Τραμπ
Ο Τραμπ πάντως, έγραψε στον διάδοχό του, μια «πολύ γενναιόδωρη επιστολή», όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.