Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, με εξαίρεση την Αττική, ωστόσο τα νέα κρούσματα προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς.
Οι λοιμωξιολόγοι σπεύδουν να ρίξουν τις προσδοκίες ξεκαθαρίζοντάς ότι δεν πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω άνοιγμα της χώρας.
Προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, οι ειδικοί φαίνεται πως θέτουν ως προϋπόθεση το επιδημιολογικό αποτύπωμα των επόμενων τουλάχιστον δύο εβδομάδων, οπότε θα φανούν τα αποτελέσματα από τη σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πρόκειται για μια υποχρέωση από πλευράς της κυβέρνησης, αφού έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα γυμνάσια και τα λύκεια πρέπει να ανοίξουν και πάλι.
Προβληματίζει η Αττική τους ειδικούς
Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ειδικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συγκεντρώνοντας και πάλι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα στην επικράτεια.
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 230 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να παρουσιάζει ξανά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με 69 διαγνώσεις.
Η Δυτική Αττική έπειτα από την επιβολή σκληρού lockdown την περίοδο των εορτών φαίνεται πως έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού με 39 νέα κρούσματα, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται βέβαια και στη Θεσσαλονίκη όπου το σύνολο των νέων διαγνώσεων δεν ξεπέρασε τις 43.
Όσο για τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, το νήμα των κρουσμάτων κόβει ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 36 κρούσματα, ακολουθεί η ανατολική Αττική με 33, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας με 27 και ο Πειραιάς με 24.
Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μπορεί να διαφαίνεται σιγά σιγά, όμως αυτή έρχεται με «βασανιστικά αργούς ρυθμούς».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για λελογισμένο κίνδυνο, ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό.
Όπως ανέφερε με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».
Αναφορικά, δε, με την μετάλλαξη του κορωνοϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.
Στους φόβους των ειδικών ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 50.000 – 60.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».
Η κατάσταση στη χώρα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 300 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5545 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3271 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.