Με τον συντριπτικό αριθμό των 284 θετικών ψήφων έναντι 16 «παρών» εγκρίθηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». «Παρών» στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. δήλωσε εκτός από τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις. Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει σε προσωρινή βάση την αλιεία στην περιοχή από αλιευτικά σκάφη της Ε.Ε., ψήφισαν 180 βουλευτές (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), 119 το καταψήφισαν (ΚΚΕ, ΕΛΛ. ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜέΡΑ25), ενώ υπήρξε και ένα «παρών».
Τα 284 «υπέρ» αποτυπώνουν την ευρύτατη διακομματική συναίνεση που επιτεύχθηκε παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που καταγράφηκαν στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ακόμα και το «παρών» του ΚΚΕ δεν συνιστά διαφωνία με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ., δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά εδράζεται στην ανησυχία του Περισσού για τους ευρύτερους μονοπωλιακούς σχεδιασμούς με τις ευλογίας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η ιστορικότητα της συμφωνίας συνίσταται στο γεγονός ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, επεκτείνεται η εθνική επικράτεια κατά 10% περίπου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1947, η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται όχι με απόσπαση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη, η οποία απλώνεται από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η επικύρωση από την εθνική αντιπροσωπεία έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και ως εκ τούτου η ευρεία εθνική συναίνεση που αποτυπώθηκε αποτελεί ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας έναντι της τουρκικής παραβατικότητας. Παρά τις διαφορές το αρραγές εθνικό μέτωπο που εκφράστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική κατάκτηση λόγω της κρίσιμης συγκυρίας.
«Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο τη θαλάσσια κυριαρχία μας, διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού «η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει και σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον». Ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαιρέτησε την συναίνεση που επιτεύχθηκε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κρατήσουμε την δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος».
Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών ήταν η διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά την δριμεία κριτική που άσκησε στον αντίπαλό του για απουσία σαφούς εθνικής στρατηγικής και παλινωδίες, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν είναι για το καλό της πατρίδας, όπου χρειαστεί». Έθεσε ωστόσο μια προϋπόθεση: η κυβέρνηση να χειρίζεται τα εθνικά θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με «εθνική υπευθυνότητα και σαφή εθνική γραμμή» και όχι με «μικροκομματική και επικοινωνιακή» προσέγγιση, όπως είπε κατακρίνοντας την στάση του πρωθυπουργού τόσο στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για την διακηρυχθείσα τότε πρόθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο, συναντώντας τις αντιδράσεις παραγόντων της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ότι με την στάση του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών «θόλωνε την εθνική αλήθεια» και οδηγούσε «στην εμφύλια αντιπαράθεση», όπως την χαρακτήρισε, ενώ δεν έλλειψαν οι παραλληλισμοί της εισβολής στο Καπιτώλιο από ακραία στοιχεία με ανάλογες απόπειρες που είχαν γίνει στην Βουλή των Ελλήνων από ακροδεξιά στοιχεία που τάσσονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συνεννόηση και συναίνεση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα και ιδίως σε σχέση με την Τουρκία», ενώ υπέρ της ύπαρξης αρραγούς εθνικού μετώπου τάχθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι μόνο έτσι η Ελλάδα «μπορεί να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή». Η ίδια τόνισε ότι η συμφωνία για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης, ενώ είχε προηγηθεί η σαφής διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας διατηρεί το απόλυτα συμβατό με την διεθνή νομιμότητα δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων, το οποίο μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές: «Προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού.
Όμως, σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει», όπως είπε, στέλνοντας ένα «καθαρό μήνυμα» προς όσους «προσπαθούν με απειλές, με λεονταρισμούς να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Η κύρωση της ιστορικής αυτής συμφωνίας λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές ισχυροποιεί τις θέσεις της χώρας μας στο τραπέζι των συζητήσεων στο οποίο η ελληνική πλευρά προσέρχεται με «μηδενική αφέλεια», όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου».