Eίναι παράδοξο, αλλά την εποχή της πανδημίας, ενώ οι οικονομίες δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, οι απώλειες για τα νοικοκυριά σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις τους, στις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και ομόλογα, αλλά και στην αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας τους είναι περιορισμένες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κινήθηκαν ανοδικά, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι παράδοξο αλλά όχι και μη εξηγήσιμο.
Η συγκράτηση των συνολικών καταναλωτικών δαπανών (εξαιρούνται φάρμακα και τρόφιμα), σε συνδυασμό με το περιβάλλον αβεβαιότητας και τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος από την κυβέρνηση, οδήγησαν σε άνοδο των καταθέσεων τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων κατά 16 δισ. ευρώ, με στοιχεία Νοεμβρίου 2020. Επίσης, στην αύξηση των καταθέσεων συνέβαλε η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της κατανάλωσης σε σχέση με την ποσοστιαία μείωση του εισοδήματος των πολιτών.
Οι τιμές των ακινήτων ενισχύθηκαν, καθώς σε ένα περιβάλλον υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων η ζήτηση για εναλλακτικές επενδύσεις αυξάνει. Στην Ελλάδα οι τιμές των οικιστικών ακινήτων καταγράφουν άνοδο 4%, των καταστημάτων κατά 3% και των γραφείων κατά 2%. Παράλληλα, οι προσπάθειες των φαρμακοβιομηχανιών να παραγάγουν σε χρόνο-ρεκόρ αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνέβαλαν ώστε οι χρηματιστηριακές αγορές να σταματήσουν την πτώση τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και να κινηθούν ανοδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, με αποτέλεσμα να καλύψουν σημαντικό μέρος των απωλειών στο σύνολο του έτους. Παράδειγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με πτώση 12% όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε καταγράψει απώλειες πάνω από 40%.
Αυτά είναι τα καλά νέα, γιατί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι προοπτικές για την απασχόληση, του μέσου εισοδήματος των πολιτών αλλά και του δημόσιου χρέους παραμένουν αβέβαιες, ιδίως όταν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Ο χρόνος υλοποίησης των εμβολιασμών και ο περιορισμός της πανδημίας θα είναι ο καταλύτης για τις οικονομικές εξελίξεις.