Προετοιμασία 30′, Αναμονή 1½ ώρα, Ψήσιμο περίπου 10′
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κεφτεδάκια)
200 γρ. σιτάρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό, ξερό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
200 γρ. λευκά μανιτάρια, σε μικρούς κύβους
Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
70 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου, σε μικρούς κύβους
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ασπράδια αβγών
350 γρ. κορν φλέικς, θρυμματισμένα
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το σιτάρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια για να μαραθούν, αλατοπιπερώνοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε το σιτάρι, το ξύσμα, το θυμάρι και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το απλώνουμε, για να κρυώσει (για 1 ώρα). Προσθέτουμε το αβγό και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 25-30 γρ. και βάζουμε στο κέντρο τους από έναν κύβο τυριού. Τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Σε ένα άλλο χτυπάμε τα ασπράδια με 90 ml νερό και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε τα κορν φλέικς. Περνάμε τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, μετά από το ασπράδι και τέλος από τα κορν φλέικς (αν τα κεφτεδάκια τα θέλετε πολύ τραγανά, μπορείτε να τα περάσετε και δεύτερη φορά από το ασπράδι και μετά από τα κορν φλέικς). Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (3-4 λεπτά).