Η αντικατάσταση, κατά πολλούς καρατόμηση, του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής ήταν η πρώτη μιας σειράς προγραμματισμένων κινήσεων της Φώφης Γεννηματά, με τις οποίες έδειξε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην πολιτική αλλά και στην εσωκομματική σκακιέρα. Θα ακολουθήσουν και άλλες, με τις οποίες θα ξεκαθαριστεί τόσο η πορεία του κόμματος όσο και το τοπίο που αφορά τις διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας.
Προσωπικό στοίχημα
Η κυρία Γεννηματά γνωρίζει ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός προσωπικού στοιχήματος το οποίο θα καθορίσει τη θέση του Κινήματος Αλλαγής στον μελλοντικό πολιτικό χάρτη αλλά και τη θέση της στην ηγεσία του.
Θέλει, όπως λέγεται, να δώσει αυτό το στοίχημα με τους δικούς της όρους, διασφαλίζοντας ότι τους επόμενους κρίσιμους μήνες θα αποφύγει «παραφωνίες» που εμποδίζουν την πολυπόθητη φυγή προς τα εμπρός. Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές και παρά την εμφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αντιπολιτευτικό βηματισμό, το Κίνημα Αλλαγής παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο και σε κάθε περίπτωση μακριά από τον γενέθλιο στόχο του, να αποτελέσει ανάχωμα στον δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι αν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης τότε το κόμμα θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με τους διεκδικητές της ηγεσίας να αυξάνουν την πίεση προς την κυρία Γεννηματά. Συνεπώς στο διάστημα αυτό απαιτείται, όπως μεταδίδουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, καθαρή στρατηγική και ξεκάθαρες σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν μάλλον έκπληξη η παραμονή του Ανδρέα Λοβέρδου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η σχέση του με την κυρία Γεννηματά ήταν ανύπαρκτη, οι κακές γλώσσες υποστήριζαν ότι δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να είναι «ο αντ’ αυτού» της προέδρου.
Γραμμή χωρίς υποσημειώσεις
Ο Κώστας Σκανδαλίδης διασφαλίζει ότι η γραμμή του κόμματος στη Βουλή θα εκφράζεται χωρίς υποσημειώσεις. Η επιλογή του πολύπειρου στελέχους του ΠαΣοΚ, που έχει τον σεβασμό των βουλευτών, είχε να κάνει και με τον περιορισμό των αντιδράσεων που θα ακολουθούσαν την ανακοίνωση της απόφασης. Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και προβεβλημένα στελέχη όπως η Εύα Καϊλή, η Νάντια Γιανακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδουνα εξέφρασαν δημοσίως τις ενστάσεις τους για την απόφαση αυτή, ωστόσο το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν διαταράχθηκε σημαντικά.
Η απομάκρυνση Λοβέρδου έδωσε τροφή στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», με την Κουμουνδούρου να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή. Τα πολύπειρα στελέχη του κόμματος εκφράζουν την απορία τους για τον τρόπο που ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά σε αυτόν μέσα ενημέρωσης τα τεκταινόμενα στον κεντροαριστερό φορέα. «Είναι δυνατόν», αναρωτούνται, «η κυρία Γεννηματά να ξεδιπλώνει μια στρατηγική που βρίσκει αντίθετο πάνω από το 75% των ψηφοφόρων του κόμματος;». Τότε τι ακριβώς συμβαίνει;
Αντιδεξιά, υπεύθυνη αντιπολίτευση
Οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη βάση του κόμματος έχουν ενισχύσει την πεποίθηση της Φώφης Γεννηματά ότι κινείται στη σωστή γραμμή. Η κεντροαριστερή βάση ζητεί από το Κίνημα Αλλαγής αυτόνομη πορεία, υπεύθυνη αλλά αντιδεξιά αντιπολίτευση που όμως θα αποφεύγει τις λεκτικές ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκφράζεται με κεντρώα ρητορική, ενώ απορρίπτει με συντριπτική πλειοψηφία κάθε ιδέα προσέγγισης κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ.
Η κυρία Γεννηματά λοιπόν, όπως λέγεται, δεν κλείνει κανένα μάτι συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο. Θα συνεχίσει να «ρίχνει πόρτα» σε κάθε «επίθεση φιλίας» του Αλέξη Τσίπρα.
Ομως, το Κίνημα Αλλαγής θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μιχάλη Κατρίνηπου θα συνδράμει τον Κώστα Σκανδαλίδη στην εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή. Ο κ. Κατρίνης, στέλεχος της νέας γενιάς, με φιλοδοξίες, εκφράζεται με ήπια αλλά αντιδεξιά ρητορική και είναι από τους βουλευτές που αντιδρούν στα σενάρια προσέγγισης με τη ΝΔ.